Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Građanski aktivizam u domenu kulture

Učesnicima Nelt edukativnog programa predstavljene su aktivnosti asocijacije, Nezavisna kulturna scena Srbije.

31 May

Datum

Četvrtak, 31. maj

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra 

Ulaz

Zatvoreni događaj

O prezentaciji

Kroz prezentaciju i diskusiju učesnici treće generacije NEP-a dobili su uvid u prakse i metode rada mreže koja je aktivna kroz realizaciju i razmenu programa u zemlji i inostranstvu, aktivnosti jačanja sopstvenih kapaciteta i kapaciteta svojih članica, kao i kroz dijalog sa donosiocima odluka na svim nivoima, teži da promoviše razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, da utiče na kulturnu politiku i druge javne politike koje su s njom u vezi, da doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji i uspostavljanju regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Neki od ciljeva Asocijacije NKSS su: razvoj inovativne, kritičke i eksperimentalne umetničke i kulturne produkcije; uticaj na formulisanje i sprovođenje kulturne politike u Srbiji na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou i na formulisanje i sprovođenje drugih javnih politika koje su s njom u vezi; kao i razvoj međunarodne kulturne saradnje, a posebno kulturne saradnje u regionu Jugoistočne Evrope.

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!

Predavač

Luka Knezevic Strika

Luka Knežević Strika

Fotograf / Predsednik upravnog odbora NKKS

Freelance fotograf iz Beograda, specijalizovan za dokumentarnu fotografiju. Radio za Exit, Share, Mikser, Dis-patch festival kao i za Noć Muzeja, Festival Nauke, CSR Biznis Forum i razne druge institucije. U slobodno vreme, koristi energiju i fotografiju za lične umetničke projekte, kao i rad sa kolektivom Belgrade Raw.Izlagao samostalno i sa kolektivom u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj, Švedskoj.Jedan je od pokretača nagrade Povala koja se dodeljuje pojedincima, za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a sastoji se od novčanog iznosa prikupljenog različitim a(u)kcijama ili donacijama koje iniciraju svi zainteresovani. Cilj pokretanja ove nagrade jeste želja da se skrene pažnja na brojne dobre prakse u razvoju umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost.

 

Trenutno je na poziciji predsednika Upravnog odbora Nezavisne kulturne scene Srbije, asocijacija organizacija, inicijativa i pojedinaca u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, koja kroz realizaciju i razmenu programa u zemlji i inostranstvu, aktivnosti jačanja sopstvenih kapaciteta i kapaciteta svojih članica, kao i kroz dijalog sa donosiocima odluka na svim nivoima, teži da promoviše razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, da utiče na kulturnu politiku i druge javne politike koje su s njom u vezi, da doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji i uspostavljanju regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Važnije izložbe:

2011 Kc Grad "Norveška Šuma" (samostalna)

2011 Donumenta Regensburg Nemačka (Belgrade Raw)

2012 Montartfon Šruns Austrija (samostalna)

2012 Fotodokumenti 02 (Belgrade Raw)