Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Grupa Škart

Dizajn inkubator Nova Iskra ove nedelje ima čast da predstavi grupu Škart, čiji će idejni tvorci Dragan Protić Prota Đorđe Balmazović Žole održati predavanje pod nazivom horkeŠTA? (horovi za preneti).

29 Jan

Datum

Četvrtak, 29. januar

Predavač

Škart kolektiv

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Kroz ovo predavanje, Žole i Prota će se osvrnuti na svoje glavno usmerenje tokom poslednjih godina, koje neformalno nazivaju arhitektura ljudskih odnosa, kao i na niz aktivnosti koje direktno uključuju publiku, posebno ­onu koja nije direktno upućena na umetnost.

Kombinujući različita iskustva tokom prvih 10 godina svog rada, Škart je razvio lokalnu strategiju uličnih samizdat akcija. Tokom ovog perioda, nizom uličnih akcija komentarišu i učestvuju u promeni tadašnjeg socio-političkog okruženja – Tvoje govno – tvoja odgovornostBonovi za opstanakTugaOptužena/Nisam kriva. Tokom narednih 10 godina grupa ulazi u dugoročni proces iniciranja i razvijanja novih kolektiva i umreženja. Među rezultatima ovog intenzivnog period su i aktivnosti horova Horkeškart i Proba, dečiji horovi Deca sa meseca i AprilZMAJun, omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK i antifašistički hor UHO (ujedinjeni horovi), ženske i muške verzije Novih kuvaricaPesničenje – trening aktivne poezije i saradnje sa seoskim osnovnim školama.

Grupa Škart je nastala 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kao kolektiv koji, uz mnogobrojne saradnike, stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i ukršta granične forme poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma.

Svoja predavanja, akcije, radove, koncerte i radionice Škart je izvodio širom Evrope, Amerike i Azije. Retrospektivne izložbe održane su u Rijeci (2009.), Londonu (2010.), Beogradu (2012.) i Nagoji (2013.). Škart je 2010. godine predstavio i zapaženu akciju Klackalište – poligon neravnoteže u okviru paviljona Republike Srbije na Bijenalu Arhitekture u Veneciji.

http://www.vimeo.com/15031549

Predavač

Škart kolektiv

Umetnici

Kolektiv ŠKART je nastao 1990. godine u grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ovaj kolektiv se bavi poezijom, grafičkim dizajnom i alternativnom edukacijom. Prvu dekadu, (1990 - 2000) su obeležili samizdati i njihovo deljenje na ulicama. U drugoj dekadi (2000 - 2010), grupa pokreće nekoliko kolektiva: Horove Horkeškart i Proba, dečije horove Deca sa meseca i AprilZMAJun, te omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK i antifašistički hor UHO (ujedinjeni horovi). Od 2010. godine kolektiv se više uključuje u rad sa decom (u domu za nezbrinutu decu Vera Radivojević u Beloj Crkvi) i penzionerima.