Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
6 Oktobar 2020

Hrana nam govori o našoj istoriji: otkrijte je na online izložbi “Food is Culture”

 

Izložba pod nazivom “Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta”, kroz priču o hrani kojoj preti nestanak otkriva naše evropske korene. Od Stokholma do Torina, preko Stona do Beograda, putujuća izložba “Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” konačno je dostupna online putem ovog linka: svako može otkriti njen sadržaj jednim jednostavnim klikom. Izložba, koja je organizovana u okviru evropskog projekta Food is Culture, bila je postavljena u Švedskoj i Srbiji, a u oktobru stiže u Torino, kao deo velikog festivala Terra Madre Salone del Gusto.

Istraživanje naših zajedničkih evropskih korena u hrani 

Kako bi se razumela, nazovimo je tako, “verzija 2.0” ove izložbe, potrebno je poći malo unatrag i objasniti razloge koji su inspirisali Slow Food i njegove partnere da sarađuju na ovom projektu. 

Cilj projekta Food is Culture, koji je pokrenut 2018. godine i sada se bliži kraju (okončava se u decembru 2020.), podizanje je svesti građana Evrope o važnosti hrane i zaštiti njene baštine. Projekat nudi korisne alate kako bismo bolje razumeli njeno bogatstvo i jedinstvenost. 

Godinama je Slow Food posvećen zaštiti i promociji kulturne vrednosti velike bioraznolikosti hrane: primer za to je Riznica ukusa, katalog proizvoda kojima širom sveta preti nestanak.

Hrana može biti izvrsno sredstvo komunikacije, u stanju je preneti poruke učinkovitije od nekog članka ili video priloga. Ona to može ako pažljivo slušamo što nam govori, ako slušamo njenu priču. Ta nas priča vodi natrag kroz vreme prema otkriću naših zajedničkih evropskih korena. Ona nije prava linija, već pre vijugava krivulja, koja se preko migracija neprestano obogaćuje kulturnim (i gastronomskim) kontaminacijama. 

Putujuća izložba “Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” rođena je iz želje da se ova priča osnaži. U cilju većeg angažovanja posetilaca izložbe multimedijalni umetnički rad posvećen evropskoj baštini hrane izrađen je i utemeljen na sadržajima iz Slow Food Riznice ukusa. Kako bi sadržaj izložbe bio dostupan svim građanima Evrope stvorena je potpuno nova, online verzija na engleskom jeziku. 

Takmičenje kuvara i… pobednici takmičenja građana

Ukratko, metode koje su korišćene kako bi se postigli postavljeni ciljevi izložbe se menjaju, ali se ne menja i njen cilj: podizanje svesti o kulturnoj vrednosti bioraznolikosti hrane i promociji evropske gastronomske baštine uz pomoć kataloga Riznica ukusa.

I ne samo to: na internet prezentaciji, kao dodatak virtuelnoj izložbi, korisnici na raspolaganju imaju još puno sadržaja, poput recepata 47 glavnih kuvara (iz Italije i Švedske) koji su, inspirisani Evropskom godinom kulturne baštine i radom Slow Fooda na očuvanju bioraznolikosti, pružili savete kako spremati tradicionalna jela dajući prednost lokalnim proizvodima. 

Kao deo projekta Food is Culture u proteklim je mesecima takođe organizovano i takmičenje građana Evrope koji su pozvani da kandiduju nove proizvode za katalog Riznice ukusa: onu hranu koja pripada kulturi i tradiciji njihovih krajeva i kojoj preti nestanak zbog industrijalizacije poljoprivrede, genetske erozije i preobražaja prehrambenih stilova, klimatskih promena te napuštanja ruralnih područja. Oko stotinu proizvoda je opisano i upisano u Riznicu, a dva su odabrana za pobednike i to na temelju njihove veze s lokalnim područjem, zbog opasnosti koja im preti i umeća koje je potrebno za njihovu pripremu. Otkrijmo nešto više o njima: 

  • na prvom mestu je koza verata, pasmina tipična za Extremaduru, nezavisnu špansku zajednicu koja se nalazi jugozapadno od Madrida. Ova koza, koja je nekada bila vrlo rasprostranjena u tim krajevima, poslednjih godina je upisana u registar ugroženih pasmina: razlog za to postupno je napuštanje tradicionalnog načina uzgoja. Smanjenje broja grla dovelo je u opasnost i proizvodnju queso de La Vera, tipičnog sira od mleka ove pasmine koze. 

 

  • na drugom mestu je buffeddhi, tradicionalna božićna torta grčke zajednice iz Aspromontea, u Kalabriji. Reč je o nekoj vrsti “panzerote” čiji je nadev sačinjen od slatkog krompira, cimeta, kuvanog grožđanog mošta, klinčića i kore mandarine. Mala dostupnost slatkog krompira i dug proces pripreme koji je potreban za dobijanje mošta doveli su do nestajanje ove jedinstvene poslastice. 

 

Dvoje učesnika koji su kandidovali i opisali ove proizvode kao nagradu su osvojili kit za Riznicu ukusa koja se organizuje na festivalu Terra Madre Salone del Gusto i mogućnost da učestvuju u online kuvarskom času, takođe na 13. izdanju najvažnije priredbe posvećene dobroj, čistoj, zdravoj i pravičnoj hrani. 

Projekat Food is Culture sufinansiran je kroz program Evropske Unije Creative Europe, uz doprinos Cassa di Risparmio Fondacije Cuneo i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri na projektu su Slow Food, Europa Nostra, Kinookus, Nova Iskra Creative Hub i Transpond AB.