Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Internet of Things

Relativno nova sfera hakerskog, programerskog i kreativnog delovanja – ujedno i tema ovonedeljnog predavanja u Novoj Iskri – je Internet of Things ili “Internet stvari”, izraz koji se odnosi na međusobnu povezanost jedinstveno prepoznatljivih ugrađenih kompjuterskih sprava unutar okvira postojeće strukture Interneta.

13 Nov

Datum

Četvrtak, 13. novembar

Predavač

Uroš Petrevski

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Obično se očekuje da jedan uređaj koji pripada ovom domenu može da ponudi napredno povezivanje sa drugim uređajima, sistemima i servisima koji prevazilaze komunikaciju na liniji mašina-mašina, kao i da omogućava komunikaciju sa raznovrsnim protokolima, domenima i aplikacijama. Ukoliko se fokusiramo na to šta bi mogle biti pomnute “stvari”, onda su to na primer različite vrste senzora, biočipova, implanata, indikatora i slično. Prema nekim procenama, do 2020. godine, na planeti će biti oko 26 milijardi objekata povezanih na ovaj način, a među vodećim inovatorima u ovom polju je upravo je beogradski dizajner baziran u Parizu Uroš Petrevski.

Ove godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju, a u Novoj Iskri je predtsavljen u septembru. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo No Design studija, koju Nova Iskra najavljuje za subotu 15. novembra, a detalji o propozicijama i načinu prijavljivanja biće poznati sutra.

Cilj programa <code>Design</code> je da polje tehnoloških inovacija, koje tokom poslednjih 10 godina vrši ključni uticaj na razvoj kreativnih koncepata dizajnera i arhitekata širom sveta, približi kreativnim profesionalcima u Srbiji i ukaže na mogućnosti i izazove koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u okviru procesa dizajna i razvoja projekata.

Predavač

Uroš Petrevski

Dizajner i Haker

Svoje projekte zasniva na ličnoj strasti i interesovanju za nove tehnologije koje neprestano istražuje. On algoritme koristi za kreiranje emotivnih i kulturnih objekata kroz dizajn interfejsa, digitalnih proizvoda, servisa, digitalnih gradova i scenografija. Zahvaljujući dizajnu, Uroš je otkrio dve nove pasije – informatiku i elektroniku. Od 2007. godine je jedan od partnera u u studiju NoDesign u Parizu, gde radi zajedno sa Jean-Louis Frenchinom na stalnom istraživanju digitalnih tehnologija kroz komercijalne i eksperimentalne projekte. Takođe predaje na ENSCI Les Ateliers u Parizu, vodećoj francuskoj školi za dizajn proizvoda.

2014. godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo.