Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Iz Švajcarske sa ljubavlju: prezentacija knjige Other side i Neograd fonta

Prezentacija knjige i projekta Other Side – Interaktivne izložbe plakata između balkanskih i švajcarskih umetnika. Upoznavanje sa novim švajcarsko-srpskim programom umetničke rezidencije. Predstavljanje Neograd fonta od strane Nort studija inspirisanog Novim Beogradom.

23 May

Datum

Sreda, 23. maj

Predavač

Cabinet SR:CH

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O prezentaciji

Izložba Other side predstavlja kontinuitet rada kolektiva Cabinet SR:CH i nadovezuje se na izložbu urađenu u Srbiji 2015. godine. Ovog puta, 89 učesnika iz 4 različite zemlje pozvano je da razvije lični projekat obostranog interaktivnog plakata. Cilj je podsticanje učesnika da se suoče sa subjektom koji ih direktno ili indirektno intrigira i da u postupku pokušaju zaobići predrasude promatrajući stvari i sa druge strane. Pretačući svoje ideje u formu obostranog rada, posteri nas upoznaju sa različitim pogledima na okolinu, kao i sa različitim ličnim konceptima i okupacijama vizuelnih stvaralaca.

Cilj projekta je takođe i podsticanje komunikacije između umetnika regiona i Švajcarske, pozivajui ih da međusobno uporede svoju stvarnost i razmišljanja.

NORT je tipografski studio za izradu fontova osnovan 2018. godine od strane Niko Aurel Insanta (Nootype), Rafael Pikarda i Teofil Glozera. Edukujući se u školama u Šo de Fonu i Bernu imali su prilike da se susretnu i u Nešatelu na različitim projektima spajajući grafički dizajn, sito štampu i tipografiju. Ozbiljnije anganžovanje počinje nakon umetničke rezidencije organizovane od strane kolektiva Cabinet SR:CH u Beogradu. Tada je odlučeno da se krene u dizajn modernog fonta koji će biti podeljen sa dizajnerskom zajednicom iz Beograda. Strukture i duh Novog Beograda kao i fenomen dva pisma koja se ravnopravno koriste u svakodnevnom životu, poslužili su kao inspiracija za pravljenje ovog pisma.

Sredinom juna font će biti dostupan. Za više informacija molimo pišite na info@cabinet-sr.ch

Predavač

Cabinet SR:CH

Dizajneri

Kolektiv Cabinet SR:CH je osnovan 2012. godine nakon niza zajedničkih projekata u kojima su bili uključeni studenti grafičkog dizajna iz dve visoke škole, Visoke škole primenjenih umetnosti iz La Šo de Fona i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Njihovi projekti imaju za cilj unapređenje i promociju kulturne razmene u okviru vizuelnih komunikacija i umetnosti.