Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Izložba Emelie Röndahl ‘’Crying Pixels’’

Emelie Röndahl, švedska umetnica tkanja, predstaviće se beogradskoj publici izložbom ”Crying Pixels” u galeriji Transformart.

10 Nov

Datum

Subota, 10. novembar

Predavač

Emelie Röndahl

Vreme

19h

Jezik programa

Engleski

Ulaz

Slobodan

O prezentaciji

Emelie Röndahl, ovogodišnja gošća rezidencijalnog programa ‘’Dizajner u rezidenturi’’, koji zajednički organizuju IASPIS i Nova Iskra, predstaviće samostalnu izložbu ‘’Crying Pixels’’ 10. novembra u 19 h u  galeriji Transformart. Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

Ja ih zovem ‘’pikseli koji plaču’’, te niti koje slobodno padaju sa mojih tapiserija. Obešena, tužna lica, nastala iz repetitivnog ponavljanja ‘’ghiordes’’ čvorova, u Švedskoj poznatijih kao “ria” čvorovi. Prediva su vezana između redova plitkog tkanja. Slika nastaje polako, od jedne strane ka drugoj, poput štampanja veoma sporim štampačem. Ja tkam ria tapiserije koje vise na zidovima; taktilni i čupavi skupljači prašine. Želim da uhvatim pažnju posmatrača i izazovem želju da se tkanje dodirne, bez ideje šta se tu zapravo nalazi. Za sada, moje saznanje je da “dlakava slika” izaziva osećaj ugodnosti, koji zatim prati osećaj gađenja zbog prašine i prljavštine. Ova mešavina osećanja budi uspomene iz detinjstva.

(iz teksta autorke)

Emelie Röndhal (1982.) bavi se umetničkim tkanjem i radi posebnom tehnikom ‘’ghiordes’’ tkanja, poznatom i kao tradicionalno skandinavsko “rya” tkanje. Zvanje Mastera zanata stekla je 2012. godine na Akademiji za dizajn i zanate u Geteborgu, gde trenutno pohađa doktorske studije iz iste oblasti, započete 2016. U okviru tih studija radi na projektu Crying Pixels: a practitioner’s narrative through woven rya – aspects on time in hand made practice. Trenutno je jedan od gostujućih dizajnera u Novoj Iskri, u okviru projekta Dizajner u rezidenturi.

Emelie je ove godine učestvovala na četvrtom Istanbulskom bijenalu dizajna kroz jedinstveni online projekat Google Weaving Stop-Time, u okviru koga se tkači i tkalje iz celog sveta predstavljaju kroz tapiserije bazirane na jednoj slici preuzetoj sa interneta, koristeći reči “textile labor Turkey” u Google pretrazi slika.

Otvaranje izložbe najavljeno je za subotu, 10. novembar u 19h u Transformart galeriji u Beogradu (Svetog Save 8). Transformart je galerija namenjena umetnicima, od strane umetnika, koja dela savremene umetnosti prikuplja, izlaže i čini dostupnim svima. Obezbeđuje prostor i mesto, razlog za razmišljanje, postavljanje pitanja i pokretanje dijaloga, kako bi stvorila osnovu za zajednicu sa ciljem – kroz izložbe, događaje, edukaciju, multimedijalne projekte, festivale, radionice, informisanje i zabavu. Tu je da obogati, podeli i razvija nove ideje, da unapredi kvalitet života svoje zajednice, nudeći mogućnosti, podstičući nove trendove i izazivajući ideje. Podstiče, inspiriše i promoviše nemoguće. Transformiše.

Galerija je otvorena od utorka do nedelje u periodu od 12 do 20 h.

Predavač

Emelie Röndahl

Emelie Röndahl

Dizajner

Emelie Röndahl trenutno pohađa doktorske studije iz domena zanata na Akademiji za dizajn i zanate (HDK) u Geteborgu, Švedska. Studirala je i dve godine tradicionalnog (švedskog) tkanja u dve različite “narodne srednje škole”, skandinavske institucije za obrazovanje odraslih koje su priprema za višu zanatsku edukaciju. Trenutno učestvuje na četvrtom Istanbulskom bienalu dizajna kroz projekat prave saradnje sa učesnicima iz celog sveta – Google weaving stop-time.