Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Jugoslovenske kulturne politike

Prvi otvoreni događaj mreže zajedničko.org ”Javni razgovor, Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa’ !

10 Nov

Datum

Petak, 10. novembar

Predavač

/

Vreme

19h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

slobodan!

O tribini

Nastavljajući uspešnu saradnju ostvarenu u okviru prošlogodišnjeg obrazovnog projekta Studije zajedničkog, Nova Iskra zajedno sa Ministarstvom prostora, Udruženjem Mladi za Kaluđericu, Organizacijom za političku ekologiju Polekol, i Zelenom omladinom, kao i mnogobrojnim pojedincima, ove godine pokreće zajedničko.org – Mrežu za teoriju i praksu društvenih dobara.

Prvi otvoreni događaj mreže zajedničko.org Javni razgovor, Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa se održava 10. novembar 2017 od 19h. Učesnici javnog razgovora, Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i teoretičar kulture, Danilo Prnjat, umetnik, i Marijana Cvetković, producentkinja i kustoskinja, govoriće o jugoslovenskim kulturnim politikama. Oni će predstaviti nekoliko primera realizacije tih politika koje smatraju važnim referencama za ono što se danas dešava u polju kulture, kulturnih politika i društvenih odnosa.

Društvena svojina bila je, uz samoupravljanje, ključni koncept jugoslovenskog socijalizma. Kao takav, on je trebalo da bude brzo i trajno razmontiran i demonizovan, čemu svedočimo još od 80tih godina i konačnog prodora kapitalističkog načina proizvodnje i raspodele u Jugoslaviji.

Da bismo razumeli posledice ovih procesa u polju kulture danas i frustrirajuće podele među kulturnim radnicima, kao i razaranje svake vrste javne sfere u još uvek javnim institucijama kulture, potrebno je da se podsetimo kako su jugoslovenske kulturne politike tretirale pitanje društvene svojine, zajedničkog i prava jednakosti u pristupu društvenim, zajedničkim resursima.

U okvirima savremenih promišljanja koncepta commons želimo i da podsetimo na jugoslovensku društvenu – i kulturnu – praksu zajedničkog i društvenog i tako rekontekstualizujemo iskustvo našeg društva od pre nekoliko decinija, ukazujući na njegovu političku vrednost i relevantnost.

Razgovor se održava u jednom od prostora Magacina u Kraljevića Marka, jednog od retkih prostora koji funkcionišu na principima zajedničkog odlučivanja, raspolaganja, otvorenosti i besplatnog korišćenja svih resursa i programa.

zajedničko.org je mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji se u svom radu bave izučavanjem, očuvanjem i unapređenjem društvenog dobra u pravnom, ekonomskom i organizacionom smislu kroz istraživanje, javno zagovaranje i razvoj javnih politika kao i različite obrazovne i informativne programe.

Aktivnosti mreže će u ovoj i sledećeoj godini uključiti mnogobrojne javne događaje i program – predavanja, razgovore, podcaste, kao kampanje i istraživačke i zagovaračke projekte i inicijative.

Realizaciju aktivnosti mreže zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.