Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene

Uroš Krčadinac će nas podsetiti koliko je magičan i poučan svet FRP igara i na koje sve konkretne i neočekivane načine mu je igranje pomoglo u životu i radu.

18 Jan

Datum

Četvrtak, 18. januar

Predavač

Uroš Krčadinac

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Nova Iskra predstavlja drugo po redu predavanje, kao i prvu radionicu u okviru svog FTW! Gaming Hub-a. U četvrtak, 18. januara u 18 h, Uroš Krčadinac će nas podsetiti koliko je magičan i poučan svet FRP igara kroz predavanje Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene, na koje će se nadovezati i Uroševa trodnevna radionica Animatorski Game Jam: video igra od štapa i kanapa.

U svom predavanju, Uroš će podeliti sa nama na koje sve konkretne i neočekivane načine mu je FRP pomogao u životu i radu. Kako on kaže: Svašta smo radili u gimnaziji, ali smo se od svega najviše ložili na FRP (Fantasy Roleplay, npr. Dungeons and Dragons). Daleko marginalniji nego danas, FRP je tada bio zabava samo za najveće štrebere, nerdove i gikove. Igrali smo FRP bez računara, “pen & paper style”. Izmišljali smo svoje priče, likove, svetove, mape, jezike i pravila. Bila je to očaravajuća mešavina matematike, dizajna, književnosti i žive, “najinteraktivnije interaktivnosti”. Kasnije su došli fakulteti, istraživački radovi, ozbiljni poslovi, zarađivanje para, karijere i njihove promene. Prestali smo da FRPujemo. Međutim, FRP nije ostao sam gimnazijska nostalgija.

Šta god da sam radio, dungeon-mastersko iskustvo se vraćalo i ugrađivalo u moj rad. Kada bi pisao softver ili osmišljavao istraživanje, razmišljao bih o tome kako smo menjali D&D pravila i modelovali verovatnoće. Kada bi pravio animacije ili infografike, vraćao bih se na to kako smo crtali i osmišljavali fantazijske junake. 

Sve što sam u životu pravio, kodirao, pisao i crtao – od animacija, knjiga, sajtova i računarskih programa do kreativnih radionica i fakultetskih silabusa – pravio sam bolje nego što bih pravio da nisam prošao kroz formativno iskustvo FRP-a.

Ovog decembra kreativni hab Nova Iskra pokrenuo je posebnu programsku liniju posvećenu industriji video igara pod nazivom FTW! Gaming Hub. Svakog meseca do narednog leta očekuju vas zanimljiva i inspirativna predavanja koja će publici i mladim profesionalcima, kao i onima zainteresovanim da zakorače u vode profesionalnog gaminga, približiti različite aspekte ove brzorastuće industrije, koja poslednjih nekoliko godina na našim prostorima doživljava veliku ekspanziju.

Predavanje se realizuje uz podršku Razvojne agencije Srbije.

Predavač

Uros Krcadinac

Uroš Krčadinac

Multimedijalni umetnik

Uroš Krčadinac, rođen u Pančevu 1984. godine, u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umetnosti i dizajna. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Autor je Synesketch-a, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Ko-autor je, ilustrator i ko-izdavač “Bantustana”, knjige o tromesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku (3 izdanja). Predavač je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Petnici. Docent je u dve oblasti: digitalne umetnosti (umetnička oblast) i računarstvo (naučna oblast). Njegov rad priznali su domaći i međunarodni umetnički festivali, konferencije, magazini i naučni časopisi poput “International Digital Media and Arts Association”, “Creative Review”, “VisualComplexity.com”, “Filmfest Dresden”, “Re:publica”, “IEEE Transactions on Affective Computing” i “IEEE Transaction on Human-Machine Systems”.