Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ko su oprašivači?

Udruženje Ekonaut u okviru projekta “Gradske bašte za gradske pčele” pod pokroviteljstvom Sekreratijata za zaštitu životne sredine grada Beograda a u saradnji sa udruženjem “HabiProt” iz Novog Sada i Novom Iskrom, organizuje poslednje predavanje iz ovogodišnjeg ciklusa vezanog za temu biodiverziteta insekata.

28 Oct

Datum

Četvrtak, 28. oktobar

Predavač

Mihailo Vujić

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

ONLINE

Ulaz

Besplatno uz prijavu

O predavanju

Ovog puta ostavljamo pčele malo sa strane i pod lupu stavljamo insekte i druge vrste koje nisu toliko poznate široj javnosti, a izuzetno su važne za produžetak života različitog spektra vrsta oko nas. Saznaćemo više o tome koje su to vrste koje često ni ne primećujemo ili ne znamo dovoljno o njima, a zapravo vrše važnu ekosistemsku uslugu kao diskretni heroji od kojih u velikoj meri zavisi opstanak biljnih i životnjskih vrsta, kao i raznovrsnost naše hrane. 

Tokom predavanja govorićemo o: osolikim muvama, leptirima, mravima, tvrdokrilcima, puževima i drugim vrstama koje vrše ovu važnu ulogu u našim ekosistemima. Prva asocijacija većine ljudi na pomen oprašivača najverovatnije će biti pčela, što je i u redu, s obzirom na to da ih smatramo najznačajnijom grupom insekata oprašivača. Međutim, oprašivanje i slatki nektar nisu rezervisani isključivo za njih, već i za mnoge druge životinje, čiji je značaj često zapostavljen. Potrudićemo se da obradimo većinu grupa oprašivača, objasnimo zašto je opstanak biljaka nezamisliv bez njih i kako to čovek ugrožava ove životinje. Videćemo zašto se neki cvetovi otvaraju noću, zašto su čudnih oblika, zašto se nalaze skriveni od znatiželjnih pogleda. Posvetićemo se i diverzitetu i opstanku manje poznatih oprašivača u urbanim sredinama, njihovim aspektima zaštite, važnosti sadnje domaćih vrsta biljaka i još mnogim drugim značajnim temama.

Predavanje će biti održano online putem Zoom platforme u četvrtak, 28. oktobra u 18h.

Kako biste se priključili predavanju, potrebno je da se prethodno registrujete putem sledećeg linka.

Predavač

Mihailo Vujic

Mihailo Vujić

Biolog

Mihailo Vujić je mladi naučnik, student biologije koji se bavi proučavanjem insekata tj. entomologijom još od osnovne škole, čime je kao mlad stekao višegodišnje iskustvo u terenskom radu i identifikaciji različitih insekata. Oblast istraživanja kojom se bavi obuhvata osolike muve (Diptera: Syrphidae), dnevne leptire (Lepidoptera: Papilionoidea) i bogomoljke (Dictyoptera: Mantodea).

Član je i aktivni saradnik Udruženja za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije "HabiProt", gde je jedan od urednika baze podataka o insektima Srbije "Alciphron".