Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Kod i svetlo

Radionica Kod i svetlo će tokom jednog dana istraživati kako se može programirati svetlo korišćenjem senzora, smartfona ili tableta.

15 Nov

Datum

Subota, 15. novembar

Predavač

Uroš Petrevski

Vreme

10h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Po prijavi

O radionici

Kako izgledaju lampe budućnosti? Koju novu vrstu komfora mogu da nam pruže?

 

Cilj radionice je da  polaznicima pruži osnovne veštine iz domena fizičke interakcije (physical computing) kroz rad sa svetlom. Na ovoj radionici će se raditi isključivo sa savremenom rasvetom baziranom na LED diodama. Polaznici će moći da se bave programiranjem svetla putem WeIO kartice. Njena prednost   je mogućnost izrade estetkih web interfejsa u HTML5 kodu i kontrola svetla direktno iz web okruženja. Radionicu ce voditi Uroš Petrevski,  industrijski dizajner bogatog iskustva iz oblasti konektovanih predmeta, a ujedno i jedan od kreatora WeIO kartice.

 

Za učešće u radionici neophodno je prijaviti se najkasnije do 13. novembra u 18 h, na linku http://tinyurl.com/svetloikodPoželjno je izvesno osnovno predznanje vezano za programske jezike HTML 5 i Python. Materijali, LED trake i alat će biti obezbeđenoi, dok oni koji žele mogu poneti i svoje alate, ili lampe i/ili objekte koji bi želeli da upotrebe tokom radionice.

Na kraju radionice polaznici će znati kako da pravilno odaberu rasvetu koja im je potrebna, da izračunaju otpornike i struju potrebnu za rad, da leme, kao i osnove programiranja u HTML5 i Pajtonu.

Program je besplatan za zainteresovane posetioce koji se prijave u naznačenom roku i koji prime potvrdu učešća, a održava se u okviru serijala  <code>Design</code> i uz podršku ERSTE banke i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

www.no-design.net

Predavač

Uroš Petrevski

Dizajner i Haker

Svoje projekte zasniva na ličnoj strasti i interesovanju za nove tehnologije koje neprestano istražuje. On algoritme koristi za kreiranje emotivnih i kulturnih objekata kroz dizajn interfejsa, digitalnih proizvoda, servisa, digitalnih gradova i scenografija. Zahvaljujući dizajnu, Uroš je otkrio dve nove pasije – informatiku i elektroniku. Od 2007. godine je jedan od partnera u u studiju NoDesign u Parizu, gde radi zajedno sa Jean-Louis Frenchinom na stalnom istraživanju digitalnih tehnologija kroz komercijalne i eksperimentalne projekte. Takođe predaje na ENSCI Les Ateliers u Parizu, vodećoj francuskoj školi za dizajn proizvoda.

2014. godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo.