Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Kolaborativne umetničke prakse – ŠKART kolektiv

U okviru četvrtog NELT Edukativnog programa polaznicima programa predstavio se Škart kolektiv sa svojim najnovijim aktivnostima i kolaborativnim projektima.

20 Dec

Datum

Četvrtak, 20. decembar

Predavač

Škart kolektiv

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra 

Ulaz

Zatvoren događaj

O prezentaciji

Kroz interaktivnu prezentaciju i otvorenu diskusiju učesnici programa su imali priliku da se upoznaju sa nekim projektima starije, ali i novije produkcije Škart kolektiva i da ih zajedno analiziraju. Pored toga, članovi Škart kolektiva pokrenuli su razgovor na temu deljenja, kolaboracije, demistifikacije umetnosti, ali i o važnosti grešaka u procesu umetničkog stvaranja.

Škart Kolektiv voli da esperimentiše u radu, a najviše u poeziji i dizajnu. Bavi se i «arhitekturom ljudskih odnosa».

Kompanija NELT organizuje četvrti ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru četvrtog ciklusa NEP-a, 27 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom DRUGA STRANA ZNANJA!

Predavač

Škart kolektiv

Umetnici

Kolektiv ŠKART je nastao 1990. godine u grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ovaj kolektiv se bavi poezijom, grafičkim dizajnom i alternativnom edukacijom. Prvu dekadu, (1990 - 2000) su obeležili samizdati i njihovo deljenje na ulicama. U drugoj dekadi (2000 - 2010), grupa pokreće nekoliko kolektiva: Horove Horkeškart i Proba, dečije horove Deca sa meseca i AprilZMAJun, te omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK i antifašistički hor UHO (ujedinjeni horovi). Od 2010. godine kolektiv se više uključuje u rad sa decom (u domu za nezbrinutu decu Vera Radivojević u Beloj Crkvi) i penzionerima.