Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Kolaborativni procesi u umetničkoj praksi

U okviru trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa držan je prvi susret umetničkog kolektiva Karkatag i polaznika programa. Ovo je samo prvi u nizu susreta i najava početka kolaborativnog rada koji će trajati u narednim mesecima.

26 Feb

Datum

Ponedeljak, 26. februar

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

Zatvoreni događaj

O prezentaciji

U okviru prvog segmenta radionice članovi kolektiva, Ana Dimitrijević, Marko Dimitrijević i Aleksandar Popović, prezentovali su svoj dugogodišnji rad. Proizvodnjom interaktivnih mašina i instalacija, od mehaničkih konstrukcija do digitalnih aparata, kolektiv istražuje performativni potencijal mašina i mašinom indukovanih situacija koje podrazumevaju aktivno učešće publike.

Nakon prezentacije u prostoru Nove Iskre polaznici su posetili prostor Praksa Makerspace u Kraljevića Marka br.4, radni prostor i platformu za eksperiment Karkatag kolektiva ali i prostor u okviru koga kolektiv svoje resurse, alat i znanje nesebično deli sa zainteresovanim građanima.

 

Ovim susretom i prezentacijom započeta je specifična forma mentorskog i kolaborativnog rada Karkatag kolektiva sa polaznicima Nelt edukativnog programa na razvoju, proizvodnji i realizaciji finalne izložbe u okviru trećeg ciklusa programa.

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!.

Predavači

Milica Pekic

Milica Pekić

Istoričarka umetnosti i kustos

Istoričarka umetnosti i kustos iz Beograda. Doktorirala je 2018. godine na Odseku za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U svom istraživanju bavi se politikama konfrontacije u umetničkim praksama, avangardama druge polovine 20. veka, potencijalom institucionalne transformacije i novim modelima zajedničkog upravljanja javnim resursima kulture.
Suosnivač je KIOSK platforme za savremenu umetnost, a od 2003. do danas aktivno učestvuje u stvaranju, razvoju i kustoskim projektima platforme. Kustos galerije O3ONE u Beogradu od 2004. do 2007 i kustos Galerije12HUB od 2013. Kao kustos učestvovala je u brojnim projektima na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Njeni radovi i eseji objavljeni su u brojnim časopisima, publikacijama i katalozima. Jedna je od osnivača Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i članica je Upravnog odbora Regionalne platforme za kulturu KOOPERATIVA.

Krakatag

Karkatag

Umetnički kolektiv

Karkatag je umetnički kolektiv baziran u Beogradu. Postoji od 2009. godine. Karkatag u svom delanju kreira mašine, interaktivne i autonomne instalacije i manipulativne objekte. Karkatag koristi industrijske materijale i tehnologije u istraživanju različitih prirodnih i naučnih fenomena, interaktivnosti i performativnosti mašina, zvuka, kretanja. Putem javnih akcija i performansa, postavljanjem instalacija i mašina u javnom prostoru kao urbanističku scenografiju, ovaj kolektiv uvodi i društvenu komponentu u svoj rad.

U tim okruženjima gledaoci / prolaznici su uključeni odnos sa mašinom / instalacijom i time postaju aktivni učesnici u promeni percepcije prostora i dnevne rutine grada. Radovi Karkatag su participativni i situacija koja se kreira kroz njihovu upotrebu je sastavni deo njihovog umetničkog izraza. U želji da podstakne eksperimentisanje, kreativni rad i znanje o korišćenu različitih materijala i alata, kolektiv Karkatag organizuje radionice i mentorstva za pojedince i organizacije. Karkatag ima tri stalna člana koja zajednički definišu, upravljaju i realizuju rad kolektiva. Ipak, timska struktura je uglavnom fluidna i u zavisnosti od projekta do projekta uključuje nove ljude.