Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Material Matters

Fionn Zarubica, kostimografkinja iz Los Anđelesa, će predstaviti svoje dugogodišnje istraživanje u okviru kojeg preispituje ulogu materijala u savremenom trenutku.

9 Oct

Datum

Petak, 9. oktobar

Predavač

Fionn Zarubica

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Nova Iskra će predstaviti još jedno u seriji predavanja koja se bave istraživanjima u polju dizajna u okviru Bricolage Lab Experimental Design kampa.

Kroz predavanje naslovljeno Material Matters, Zarubica će preispitivati uloga materijala i njegove interakcije u savremenom trenutku. Svojim istraživanjem Fionn postavljala ključna pitanja koja su pre svega oslonjena na apstrakciju pojma materijal, i njegovo značenje sagledano u kontekstu upotrebe čula.

Interakcija je veoma bitan faktor pri demistifikaciji materijala kao pojma koji se koristi samo u upotrebnom značenju, bez osvrtanja na taktilnost i mogućnosti upotrebe kroz eksperimentisanje.

Bricolage Lab je zamišljen kao pokretna učionica, koja će se odigravati u Beogradu od 28.septembra do 23.oktobra. U pitanju je edukativni program koji se fokusira na kreativni razvoj kao odgovor na aktuelne društvene i ekološke probleme kroz radionice i predavanja, uz učešće istaknutih gostiju iz inostranstva. Programom je predviđeno istraživanje širih istorijskih, društvenih i internacionalnih perspektiva, pa s tim ciljem ugošćavamo predavače i mentore različitih profila iz Italije, Brazila, Velike Britanije, Bugarske i Švedske.

Predavač

Fionn Zarubica

Kostimografkinja

Kostimografkinja porekom iz Srbije. Rođena je u Los Anđelesu gde je i odrasla. Kostimografiju je studirala na Univerzitetu u Santa Barbari, a usavršavala se na kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu. U domenu pozorišta, Fionn radi više od dvadeset godina kao kostimograf dizajnirajući kostime za pozorište, film, balet, operu i televiziju u SAD, Kanadi i Evropi. Priznati je muzeolog i u januaru 2006. pridružila se Odeljenju za kostime i tekstil Okružnog muzeja umetnosti u Los Anđelosu (LACMA), gde je bila odgovorna za upravljanje i brigu o renomiranim kostimskim i tekstilnim zbirkama muzeja, kao i za realizaciju brojnih izložbenih postavki.

Tokom 2011. godine je dobila priznanje od kritičara za deo postavke u LACMA pod nazivom Umetnost performansa u Južnoj Kaliforniji 1970-1983, koja je bila deo Gettyjeve serije izložbi Pacifičko Standardno Vreme. Trenutno je radi u okviru kompanije Fionn Zarubica & Associates gde vodi program Upravljanje muzejskim zbirkama i predavač je na programu Menadžment sertifikacije zbirki kostima i tekstilana državnom Univerzitetu Kalifornije Long Beach.