Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Miloš Tomić

Režiser

Rođen 1976. godine u Beogradu. Diplomirao je na filmskoj režiji na Akademiji dramskih umetnosti 2001. godine u klasi profesora Miše Radivojevića, a magistrirao na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale. 2013. godine je i doktorirao na FAMU sa tezom "Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju...". Tokom studija bio je stipendisani gost-student na univerzitetu “Evropa" u Madridu 2005, kao i na UDK akademiji u Berlinu 2007. godine.

Jedan je od osnivača legendarne grupe “Klipani u pudingu”, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, a bio je i saradnik u jedinstvenoj emisiji “Ritam lepog srca” na Radiju B92. Bio je aktivan učesnik i propagator "LO-Fi“ festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film. Od 2010. stalni je saradnik manifestacije Pesničenje, a već nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnosti i nove medije.

Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima za neke od lokalnih bendova, kolažima i umetničkim akcijama. Kroz neposredan rad sa studentima i mladima, obišao je svet držeći radionice o trik-animaciji i stvaralaštvu uopšte, i učestvujući na festivalima od Francuske, Norveške, Italije ili Španije, preko Makedonije i Estonije sve do Kine, Argentine i Burme.

Njegova umetnička karijera dobija novi zamah 2013. godine, kada je zajedno sa Vladimirom Perićem bio predstavnik Srbije na Venecijanskom Bijenalu, sa svojim projektom Muzikalni dnevnici, sačinjenim od kratkih filmova u kojima  svakodnevne, često porodične, kuhinjske situacije postaju amaterske muzičke improvizacije.