Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

MINIPOGON: Umetnost i dizajn u društvenom i ekološkom kontekstu

Drugo u nizu, javno predavanje u okviru četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa, predstaviće inicijativu MINIPOGON, neformalni radni kolektiv i eksperimentalni proizvodni pogon.

19 Apr

Datum

Petak, 19. april

Predavač

Vahida Ramujkić

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan ulaz

O prezentaciji

Minipogon je nastao 2017. godine sa idejom da ispituje i kreira nehijerarhijske forme organizacije rada i distribucije znanja koji bi mogli proizvesti ekonomsku jednakost.

Članovi Minipogona sami izrađuju svoja sredstva za proizvodnju (mašine za reciklažu plastike), sakupljaju sirovinski materijal, dizajniraju proizvode, plasiraju ih na tržište, putem stalnih diskusija i refleksija zajednički upravljajući čitavim procesom rada.

Odlučujući se da deluje sa margina dominantnih proizvodnih vrednosti, Minipogon radi sa elementima koji su odbačeni ili nekorisni za reprodukciju kapitala (gde se i sam svrstava) – u materijalnom smislu to je plastični otpad, dok su u društvenom to osobe koje su isključene iz berze rada (nezaposleni, migranti, itd) – odatle pokušava da gradi nove odnose i vrednosti, koje su stoje u opoziciji kapitalističkim.

Predavanje će se baviti odnosima manuelnog i intelektualnog rada i generalno iskustvima u organizaciji zajedničkog rada, vrednostima, društvenoj i ekonomskoj jednakosti, kao i funkcijom umetnosti i dizajna u društvenom i ekološkom kontekstu.

Kompanija NELT organizuje četvrti ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru četvrtog ciklusa NEP-a, 27 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom DRUGA STRANA ZNANJA!

Predavač

Vahida Ramujkic

Vahida Ramujkić

Umetnica

Kroz svoj dugogodišnji rad u sferi vizuelnih umetnosti i aktivizma Vahida Ramujkić se bavi društvenim odnosima kao i odnosima sa materijalnim okruženjem kreirajući uslove za osmišljavanje metodologija za zajedničko učenje i zajednički rad. Stoga često deluje u okviru kolektiva (Rotor, Barselona, 2001-2007; Irational.org, transnacionalno, od 2012, ReEX, od 2015, Minipogon, od 2017., itd) i razvija svoj rad kroz dugoročne istraživačke projekte kao što su Biblioteka Istorija u raspravi ili Dokumentarni vez.