Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
6 Decembar 2017

Nova Iskra obeležava 5 godina postojanja!

Ove nedelje navršava se pet godina od kada je na adresi Gavrila Principa 43 u Beogradu sa radom počeo prvi hab i coworking prostor u našem regionu posvećen kreativcima – Nova Iskra. Povodom ove značajne godišnjice, Nova Iskra predstavlja svoj sasvim novi vebsajt, kao i redizajn celokupnog vizuelnog identiteta.

Nova Iskra je prvi kreativni hab na Balkanu, nastao sa idejom da poveže kreativne industrije, tehnologiju i ljude. Nova Iskra kreira prostore, pokreće saradnje i dizajnira obrazovanje koje je namenjeno kreativcima, inovatorima, preduzetnicima, istraživačima, aktivistima, studentima, profesionalcima, organizacijama i kompanijama koje žele da preuzmu aktivnu i odgovornu ulogu u oblikovanju načina na koji ćemo učiti, raditi i živeti u budućnosti.

Ova “grassroots” organizacija je posvećena osnaživanju pojedinaca i timova kroz proces neformalnog obrazovanja – onog koje širi naše opšte znanje i iskustvo, unapređuje naše veštine i doprinosi ličnom i profesionalnom unapređenju. Od 6. decembra 2012, realizovano je na stotine besplatnih edukativnih programa i stručnih konsultacija, inicirani su brojni projekti iz domena društvenog preduzetništva i kreativnog poslovanja, i podržala rad brojnih organizacija civilnog društva. Nova Iskra kreira funkcionalne veze između znanja i tržišta, i afirmiše raznolike metode, dizajnere, inovatore, aktiviste, istraživače, preduzetnike i eksperte – koji su spremni da svoja iskustva, prakse i izazove podele sa zajednicom.

Istovremeno, Nova Iskra je prepoznata kao jedna od pionirskih inicijativa u domenu podrške eko-sistemu kreativnih industrija i habova na prostoru jugoistočne Evrope, a kroz projekat European Creative Hubs Network (http://www.creativehubs.eu), čiji je ujedno i su-osnivač, došlo je i do snažnog pozicioniranja Nove Iskre na evropskom nivou, a samim tim i brojnih partnerstava za sličnim organizacijama iz Velike Britanije, Švedske, Portugala, Španije, Slovenije, Nemačke, Belgije, Slovačke, Italije, pa čak i Kine.

Među najznačajnijim aktivnostima i rezultatima iza kojih stoji tim Nove Iskre su redovni eduaktivni programi (više od 300 besplatnih) u njihovom beogradskom prostoru, osnivanje društvenog preduzeća Folkk (http://www.folkk.co), međunarodni rezidencijalni program Designer In Residence, koordinacija NELT Edukativnog programa za studente, niz kurseva fokusiranih na razvoj praktičnih veština mladih profesionalaca, zatim Studije zajedničkog iz kojih se ove godine razvija platforma Zajedničko.org, Aks Me Anything program besplatnih stručnih konsultacija, Zelena laboratorija koja obuhvata prvi urban vrt u centru Beograda i učionicu na otvorenom, te izdavački poduhvat ZENT magazin (http://www.zentmagazine.com) koji savremenu društvenu i umetničku teoriju približava široj publici.

U Novoj Iskri predavanja i radionice održali su istaknuti stručnjaci i cenjeni kreativci iz zemlje, regiona i inostranstva, među njima i grupa Škart, Nicholas Felton, Borut Vild, Gregory Gage, Miloš Tomić, Lazar Džamić, Igor Bogićević, Tina Frank, Ivan Kucina, Niklas Roy, Uroš Petrevski, Damjan Geber, Samir Alj Failt, Jovan Čekić, Slavimir Stojanović, Jenny Nordberg, Marcel Mars, Bratislav Milenković, Katarina Pejović, Relja Dereta, Karkatag, Tomislav Tomašević, Zoran Jedrejčić i još više od 50 pojedinaca, kao i studiji đukićpavlović, Metaklinika, Chevavlert, OAZA, Antipod, De:work, AUTORI, Polyhedra, TEAMS Design i drugi.

Među organizacijama koje su posredstvom Nove Iskre predstavljene u Beogradu su i etablirani centri za kreativnosti i dizajn kao što su Fabrica (Italija), Royal College of Arts (London), PolyU School of Design (Hong Kong), Waag Society (Amsterdam), ArtScience Interfaculty (Hag), School of Visual Arts (Njujork), Fachhochschule (Salcburg), Hyperisland, IASPIS (Štokholm), Hrvatsko dizajnersko društvo (Zagreb), Poligon (Ljubljana) ili Dizajn seminar Petnica, te kompanije Gigo Design, Nordeus, Kabinet, Velux, Lunatronik, Bosch i mnoge druge.

Povodom svog petog rođenadan, Nova Iskra ponosno predstavlja svoj sasvim novi homepage na adresi WWW.NOVAISKRA.COM, uključujući redizajn vizuelnog identita. Dizajn potpisuje Olga Jorgačević (https://www.behance.net/trolga), koja već četiri godine vizuelno uobličava najveći deo komunikacija Nove Iskre, a takođe potpisuje i dizajn još dva sajta koja pripadaju ovom “sazvežđu” – NI Workspace i NI Studio. (Engleska verzija novaiskra.com biće aktivna od 01.01.2018.)

Nova Iskra Studio (http://www.novaiskrastudio.com) realizovao je brojne kreativno izazovne projekte za klijente kao što su Extraform, NIS, Telenor Banka, Simpo, Delhaize, Coca-Cola HBC Srbija, Fond za otvoreno društvo, Hartefakt Fond, Desk kreativna Evropa Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja RS, Mokrin House, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i mnogi drugi, i kroz svoj specifičan način rada pružio im snažnu dodatnu vrednost, kao i pojačanu vidljivost i tržišnu konkurentnost.

Nova Iskra Workspace (http://www.novaiskraworkspace.com), vodeći “coworking provajder” u našoj zemlji, koji trenutno raspolaže sa 700 m2 radnog i otvorenog prostora i kapacitetom od 56 radnih jedinica, koji je do sada koristilo više od 200 članova. U Zelenoj laboratoriji, koja se nalazi na terasi Nove Iskre, zasađeno je 350 biljaka više od 60 različitih biljnih vrsta. Projekat enterijera NI, na kome je radio studio Petokraka, zapažen je u inostranoj arhitektonskoj štampi i stručnoj literaturi, a 2015. godine bio je proglašen za najbolji coworking prostor u Srbiji.

Otvaranje druge po redu lokacije Nova Iskra Workspace-a očekuje se tokom 2018. godine!