Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
12 Jul 2022

Nova Iskra učestvuje na projektu EIT Culture & Creativity

 

Upravni odbor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) odabrao je ICE konzorcijum u cilju uspostavljanja programa za kulturu i kreativne industrije, EIT Culture & Creativity. Deveta inovaciona zajednica počinje sa radom tokom 2023. uz misiju unapređenja konkuretnosti evropskog kulturnog i kreativnog sektora i osnaživanja njihove vodeće uloge u daljem razvoju Evrope.

ICE partnerstvo (Innovation by Creative Economy), koordinisano od strane organizacije Fraunhofer i pod vođstvom izvršnog direktora, Bernda Fesela, odabrano je među pet prijavljenih konzorcijuma u procesu završenom 22. juna u Budimpešti. Odabrani predlog je sastavljen sa idejom otkrivanja skrivenih vrednosti kulturnih i kreativnih sektora i industrija kako bi pokrenule evropsku zelenu, digitalnu i društvenu transformaciju. EIT program za kulturu i kreativne industrije obezbedio je više od 150 miliona evra podrške od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, tokom sedmogodišnjeg perioda pre dostizanja sopstvene održivosti.

Pod sloganom “Stvoreno u Evropi” (“Created in Europe”), ICE partnerstvo okuplja pažljivo kreirani pan-evropski konzorcijum sačinjen od 50 vrhunskih univerziteta, istraživačkih organizacija, kompanija, investitora i saradnika, relevantnih u kulturnim i kreativnim industrijama u okviru 20 nacija. “Raznolikost je ključ inovacija. Ponosni smo što smo izgradili konzorcijum različit na mnogo načina, a posebno u pogledu odavanja počasti prirodi kulturnih i kreativnih industrija Evrope: naš je sektor stvoren od mnogobrojnih malih i srednjih preduzeća i veoma malih učesnika”, rekao je Bernd Fasel, CEO i predstavnik pobedničkog tima.

Sektor kulturnih i kreativnih industrija je ključan za ekonomski razvoj i otvaranje novih poslova širom Evrope. Ovaj sektor čini 5.5% ukupnog BDP-a Evropske unije i 6.2% evropske radne snage, dok 80% od ukupnih 2.9 miliona kompanija iz ovog sektora predstavljaju mala i mikro preduzeća. Istovremeno, ne predstavljaju samo biznise, već se zalažu i za evropsku raznolikost isto koliko i za njenu ujedinjenost. EIT program za kulturu i kreativne industrije biće ključni deo u podršci oporavka Evrope i njene kohezije. “Predstavljaće zajednicu otvorenih inovacija: otvorenu ka preduzetnicima, umetnicima, frilenserima, društvenim inovatorima, kulturnim agentima. Inovacija i promena su moguće kada se svi akteri, kako oni veći, tako i manji, profitno i neprofitno orijentisani, susretnu, kako bi sarađivali na rešavanju hitnih društvenih izazova”, zaključio je Fesel.

Sa sedištem u Severnoj Rajna-Vestfaliji, EIT program za kulturu i kreativne industrije u svom sastavu imaće šest potkancelarija, tzv. ko-lokacija u Amsterdamu, Barseloni, Bolonji, Helsinkiju, Košicama i Beču. Ovi regionalni habovi zalagaće se za uključivanje i sprovođenje potreba i očekivanja lokalnih i regionalnih ekosistema i stejkholdera, među kojima su i studenti, startapi, investicioni fondovi i kreatori politika. 

KAT – Kreativwirtschaft Austria je CLC (Co-Location Centres) za Jugoistočnu Evropu i Alpe, dok Nova Iskra kao partner konzorcijuma spada pod ovaj CLC. Sve aktivnosti konzorcijuma će se sprovoditi kroz šest gorenavedenih CLC-a.

 

O znanju inovacionih zajednica

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) bavi se osnaživanjem evropskih mogućnosti za inovaciju, kroz kreiranje rešenja za hitne globalne izazove i negovanje preduzetničkog talenta u cilju stvaranja održivog razvoja i poslova zasnovanih na veštinama. EIT je telo Evropske unije i integralni deo Horizon Europe, EU programa za istraživanje i inovacije. Institut pruža podršku dinamičnim pan-evropskim partnerstvima, EIT zajednicama za znanje i inovacije, sastavljen od vodećih kompanija, istraživačkih laboratorija i univerziteta, od kojih svako stremi rešavanju hitnih globalnih izazova, od klimatskih promena, preko zdravstva, do obnovljivih izvora energije. Zajedno sa vodećim partnerima, EIT zajednica nudi:

  • Obrazovne diplome iz oblasti preduzetništva širom Evrope, koje omogućavaju studentima ulazak u preduzetništvo, poput Dore Palfi iz kompanije imagiLabs, koja omogućava upoznavanje devojaka i devojčica sa kodiranjem, a podržana je od strane EIT Digital
  • Kreiranje biznisa i akceleratora koji pomažu biznisima da uđu u sledeću fazu razvoja, kao što je to bio slučaj sa kompanijom Northvolt, koja proizvodi najzelenije litijumske baterije na svetu, a podržana je od strane EIT InnoEnergy
  • Istraživačke projekte zasnovane na inovacijama koji pretvaraju ideje u proizvode povezujući partnere, investitore i eksperte, kao što je Diabeloop D4Kids, sistem veštačke inteligencije koji omogućava poboljšano praćenje dijabetesa tipa 1 kod dece, a podržan je od strane EIT Health

EIT je najveći inovacioni ekosistem u Evropi koji povezuje gotovo 3 000 partnera iz vodećih biznisa, istraživačkih i obrazovnih organizacija širom Evrope, u preko 60 evropskih inovacionih habova. EIT je osnažio preko 3 800 startapova, stvorivši više od 1 400 novih proizvoda i usluga koji će ostvariti preko 3.9 milijarde evra stranog kapitala. Preko 3 800 studenata je dobilo diplomu EIT master i doktorskih studija, dok je njih preko 100 000 učestvovalo u preduzetničkim treninzima koje organizuje EIT zajednica.

Dodatne informacije pronađite na linku: https://eit.europa.eu/.