Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Obrada podataka kao autorski postupak

Druga po redu, intezivna radionica za učesnike četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa.

14 Dec

Datum

Petak, 14. decembar

Predavač

Uroš Krčadinac

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Zatvoren događaj

O radionici

U okviru trodnevne radionice, polaznici programa su imali priliku da se bave obradom digitalnih podataka kao umetničkim, dizajnerskim i autorskim postupkom. Pošto, računar sve slike, tekstove i zvuke vidi kao niz numeričkih podataka, savremeno stvaralaštvo u bilo kom mediju, maltene je nemoguće bez razumevanja algoritama. Na radionici polaznici su crtali uz pomoć programskog koda, istražujući odnos između koda i oblika, procesa i forme, tehnologije i izraza, uz kritičko promišljanje onoga šta u medijskom pogledu algoritmi daju, a šta uzimaju.

Vizuelizacija podataka i generativna umetnost i dizajn jedan su od novih jezika za nove dizajnere, umetnike i pripovedače.

Kompanija NELT organizuje četvrti ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru četvrtog ciklusa NEP-a, 27 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom DRUGA STRANA ZNANJA!

Predavač

Uros Krcadinac

Uroš Krčadinac

Multimedijalni umetnik

Uroš Krčadinac, rođen u Pančevu 1984. godine, u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umetnosti i dizajna. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Autor je Synesketch-a, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Ko-autor je, ilustrator i ko-izdavač “Bantustana”, knjige o tromesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku (3 izdanja). Predavač je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Petnici. Docent je u dve oblasti: digitalne umetnosti (umetnička oblast) i računarstvo (naučna oblast). Njegov rad priznali su domaći i međunarodni umetnički festivali, konferencije, magazini i naučni časopisi poput “International Digital Media and Arts Association”, “Creative Review”, “VisualComplexity.com”, “Filmfest Dresden”, “Re:publica”, “IEEE Transactions on Affective Computing” i “IEEE Transaction on Human-Machine Systems”.