Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
Ollie Bergman

Ollie Bergman

Pisac

Odrastao u oblasti Skone u južnoj Švedskoj. Glavna inspiracija za pisanje bio mu je gimnazijski profestor švedskog koji ga je ohrabrivao da piše i pomagao mu u početničkom književnom radu.

Švedski je mali jezik, i broj ljudi koji živi od pisanja proze je, srazmerno tome, još manji. Oleov plan bio je da se bavi i pisanjem o nauci i prozom. Tokom studiranja je bio veoma aktivan na polju kulture, učestvujući na poetskim festivalima, književnim promocijama, a takođe je objavljivao poeziju, prozu i eseje.

Nekoliko godina radio je na Univerzitetu Lind kao neurolog, a zatim se otisnuo ka željenoj karijeri, postajući profesionalni pisac na polju medicine i tehnologije, kao i predavač na temu poslovnog pisanja i prezentacije.

Krajem devedesetih, zajedno sa ženom koja je profesionalni urednik – doselio se u kuću u Ešilstuni, malom industrijskom gradu sto dvadeset kilometara udaljenog od Stokholma. U tom gradu živi kao slobodni umetnik i otac petoro dece. Piše za nekoliko časopisa koji se bave popularnom istorijom, a objavio je i dve knjige za decu, sa temom Drugog svetskog rata i drevnog Egipta. Napisao je i tri knjige o poreklu reči i izraza u švedskom jeziku.