Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
7 Oktobar 2020

Održan prvi onlajn omladinski kamp u okviru projekta Youth Media Hub pod sloganom “Uči, sarađuj, kreiraj!”

 

Nakon uspešno završenog prvog modula u okviru projekta Youth Media Hub, kao deo međunarodnog regionalnog programa Dijalog za budućnost, poslednjeg vikenda septembra Nova Iskra je realizovala prvi dvodnevni onlajn omladinski kamp, u saradnji sa organizacijom Intera iz Mostara.

Projekat je do sada okupio veliki broj stučnjaka koji su aktivni u sferi klasičnih i onlajn medija, digitalne pismenosti i aktivizma. Preko 70 polaznika je prošlo obuku iz medijske i digitalne pismenosti, koje su vodili Jovana Gligorijević, Milena Popović, Uroš Krčadinac, Višnja Kisić i Goran Tomka, Tamara Skrozza, Bojan Perkov.

Učešće u kampu uzeli su mladi koji su prethodno završili obuku iz medijske i informacione pismenosti, organizovane u okviru prvog modula ovog projekta. 

U prvom onlajn kampu, učesnici i učesnice su imali priliku da uče o odnosu komunikacije, medija i poruke, storytelling-u, odabiru i prepoznavanju relevantnih tema u široj zajednici, ali i kreiranju onlajn sadržaja. Dvodnevno druženje bilo je rezervisano za upoznavanje vršnjaka i vršnjakinja iz obe zemlje, dok formiranje grupa doprinosi njihovoj saradnji i zajedničkom radu na formulaciji ideja. Formirani timovi će već u narednom periodu, a naročito tokom drugog kampa, koji će se održati u prvoj polovini oktobra, zajednički raditi na obrađivanju definisanih tema i uočenih izazova. 

Tokom dva dana dodatno su učili o timskoj kulturi, prezentacionim veštinama, PR-u i drugim temama koje će im biti od pomoći u sledećem koraku – kreiranju vlastitih medijskih sadržaja. 

U dvodnevnom omladinskom kampu sa polaznicima su radili Lazar Džamić (FMK) i Dejan Ilić (Fabrika knjiga), kao i oni čije podkaste volimo da slušamo, televizijske priloge i projekte rado gledamo i redovno pratimo njihove blogove. Polaznici bili u prilici da steknu uvid u praktična iskustva Galeba Nikačevića i dvojca koji čine Dušan Šaponja i Dušan Čavić (Marka Žvaka), kroz prezentacije i razgovore.

Svaki od predavača je na zanimljiv i inspirativan način za mlade prišao temi iz svog ugla, pa je tako Lazar Džamić sa njima podelio korisna znanja o pričama u modernim medijima, dok su se Dušan Šaponja i Dušan Čavić, koji stoje iza projekta Marka Žvaka, osvrnuli na svoje iskustvo odabira društveno relevantnih tema, ukazujući na to da nema dosadne teme, važno je samo na pravi način ispričati priču. Galeb Nikačević je sa učesnicima razgovarao o kreiranju uspešnog sadržaja, a na kraju kampa, mladi su se upoznali i sa mentorima Dejanom Ilićem i Goranom Karanovićem, koji će u narednim koracima u okviru drugog omladinskog kampa polaznike voditi kroz kreiranje sadržaja i pomagati im u formiranju i plasiranju istog. 

Projekat Youth Media Hub se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).