Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

otvoreni dan – elance

U okviru Otvorenog dana dizajn inkubatora Nova Iskra, koji se održava svakog poslednjeg petka u mesecu, predstaviće se Elance, vodeća svetska platforma za freelance rad putem interneta.

29 Mar

Datum

Petak, 29. mart

Predavač

Tamara Todorić

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O prezentaciji

Pionir u današnjoj frilens revoluciji, Elance je vodeća svetska platforma za rad preko interneta. Danas više od 500,000 firmi i 2 miliona frilensera koristi Elance u više od 170 zemalja. Inovativativne svetske kompanije, male firme i novoosnovane kompanije koriste Elance bazu talenata, praveći timove softverskih inženjera, programera aplikacija, veb i grafičkih dizajnera, kopirajtera, istraživača tržišta, analitičara podataka, marketing stručnjaka za društvene medije, agenata za korisničke servise i drugih profesionalaca. Godišnje se više od million frilens poslova obavlja preko Elance-a, a na Elance platformi je registrovano više od 2.3 miliona frilensera.

Prema podacima o zaradama iz oblasti frilensinga, Srbija je na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 dolara, što je 6 puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji. Srpski frilenseri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 miliona dolara.

Najveći deo zarade frilensera iz Srbije dolazi upravo iz IT i kreativne industrije, a procenjuje se da je potencijal mnogo veći s obzirom da su, prema dosadašnjim statistikama, frilenseri sa područja Srbije visoko-kotirani kao odgovorni i kvalitetni saradnici.

Najviše Elance poslova u Srbiji 2012. godine dobili su upravo dizajneri – 46%.

O načinu funkcionisanja ove online platforme govoriće Vladica Lović i Tamara Todorić, mobilizatori koji sarađuju sa kompanijom Elance na području Srbije, ali su i sami dugogodišnji uspešni korisnici ovog servisa. Na ovaj način zainteresovani frilenseri u Srbiji koji žele veću fleksibilnost u radu i stalni priliv posla mogu dobiti konkretne savete kako da njihovo prisustvo na Elance-u bude što efikasnije, i kako da otpočnu svoju aktivnost na ovoj platformi.

Predavač

Tamara Todorić

Arhitekta

Tamara Todorić je arhitekta i dizajner enterijera iz Beograda. Trenutno je aktivna kao Ambasador kompanije Upwork u Srbiji, najveće platforme za umrežavanje frilensera sa klijentima na globalnom nivou. Tamara takođe predaje na Akademiji lepih umetnosti, na predmetu “Urbani dizajn – teorija i praksa”. Diplomirala je na akademiji Politecnico di Milano, gde je takođe završila i master studije. Pored rada u polju edukacije, ima veliko iskustvo u radu na enterijerskim i arhitektonskim projektima u Srbiji i Italiji, kroz svoj studio Multipraktik.