Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Pejzažna arhitektura – izmeštanje iz okvira stereotipa

Kako izgleda pristup pejzažnoj arhitekturi kao dizajnerskoj oblasti u savremenom kontekstu.

26 Apr

Datum

Četvrtak, 26. april

Predavač

Dejan Popov

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Predavanje govori o pejzažnoj arhitekturi sagledanoj kroz prizmu vremenskog i lokacijskog konteksta. Izmeštajući se iz uskih okvira načina razmišljanja, članovi tima studija Landscape Factory iz Beograda kreirali su novi  koncept, drugačiji pogled na struku. Vodiće se razgovor o odnosu pejzažne arhitekture i drugih struka sa akcentom na saradnju i komplementarnost.

Prezentacija će prikazati primere saradnji uspešnog toka, procese realizacije, jedinstvenosti otvorenih prostora, implementacije elemenata dizajna i modernih tehnologija, ekologiju, ergonomiju i estetiku vrta.

Ovo predavanje biće posebno interesantno budućim i novim profesionalcima, kao i drugim stručnjacima oblasti arhitekture, dizajna i gradnje.

Predavač

Dejan Popov

Dejan Popov

Pejsažni arhitekta

Master inženjer u oblasti pejzažne arhitekture, rođen je 1986. godine. Kao student generacije, nakon osnovnih studija na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, završava Master Studijski program Pejzažna arhitektura na istom fakultetu. Već tokom studija angažovan je na projektima u zemlji i inostranstvu. Od početka 2011. godine radi u struci trudeći se da pejzažnu arhitekturu prikaže kao multidisciplinarnu oblast sa akcentom na dizajn, projektovanje i primenjenu umetnost koji ga posebno interesuju. Početkom 2014. sa koleginicom Jelenom Stefanović, osniva studio za pejzažnu arhitekturu i dizajn Landscape Factory u Beogradu.

Dobitnik je dve plakete Salona pejzažne arhitekture u Beogradu pod pokroviteljstvom Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS), učesnik na kongresu u organizaciji International Federation of Landscape Architects (IFLA) i European Landscape Biennial Barcelona. Sa kolegama je pod okriljem Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) učestvovao u izradi publikacije Studija procene kuturnog predela Kotorsko – Risanskog zaliva. Još tokom studija Bio je angažovan na projektima Samostalno je vodio izgradnju mnoštva privatnih vrtova, terasa i velikih poseda od inicijalnih skica i ideja do krajnje implementacije na terenu. Svojim pejzažno- arhitektonskim znanjem, iskustvom i veštinama stoji iza brojnih projekata. Neki od njih su: Arheološki park Vinča, Memorijalni centar Staro Sajmište, krovni vrt Ušće shopping centar, Intercontinental Ljubljana, Fabrika dečije hrane Surčin, Vila Dunav Zemun, Geberit Srbija, kompleks Jezero Mladenovac, Galeb Group Šabac, kompleks Diamond Garden Beograd, Forma Ideale Srbija, stambeni kompleksi Park Apartments, Ambassador Park i Central Garden u Beogradu, Acceleron Invest Mauricijus, Agro Trust kompleks plantaža lešnika, Nova iskra – dizajn inkubator, kompleks sa plantažom organske lavande – Lavandika.

Posebno ga interesuje dizajn, pa je u svoje slobodno vreme radio na nacrtima i izradi ’živog’ suncobrana i kolekcije posuda za sadnju biljaka ’Diamonds’ koji su predstavljeni u okviru Mikser design programa u Beogradu. Stalni je dopisnik časopisa za eko-arhitekturu i kulturu ’Eko Kuća’.