Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Perceptual experimentation

Nova Iskra ima zadovoljstvo da predstavi predavanje španske autorke bazirane u Berlinu, multimedijalne umetnice Klare Ravat, koja boravi u Beogradu u okviru projekta Sound Development City Expedition.

10 Sep

Datum

Četvrtak, 10. septembar

Predavač

Klara Ravat 

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Krajem svakog leta, Sound Development City organizuje tronedeljnu ekspediciju u dva evropska grada. Klara je jedna od deset izabranih autora koji će raditi na individualnim projektima u okviru ekspedicije. Svake godine novi gradovi se biraju kao odredišta ovih posebnih umetničkih poseta.

Sound Development City je avantura, mesto na kome se eksperimentiše, svojevrsna istraživačka laboratorija u kojoj se preispituju pretpostavke i isprobavaju nove projektne ideje i forme izražavanja. SDC je putujući studio, ali i unutrašnje putovanje kroz sopstvena razmišljanja i radne navike, koje se nalaze pred izazovom nepoznatog i nepredvidivog. U tom procesu, ove godine Beograd i Atina služe kao urbani rezonatori – kao umetnički materijal, inspiracija i poligon za javne prezentacije – od 9. do 27. septembra.

Tokom Sound Development City programa Klara Ravat će raditi na projektu smellSCAPES (http://dailyscents.tumblr.com/). Krećući se kroz Beograd i Atinu, Klara će se baviti mirisima ovih lokacija i pokušati da kreira jedinstvena “mirisna sećanja” oba grada.

Pejzaž grada urbanih mirisa biće mapiran praćenjem specifičnih mirisa, njihovim istraživanjem i deljenjem sakupljenih utisaka i podataka krozmirsine šetnje (smellwalks).

Kroz svoje predavanje naslovljeno Perceptual Experimentation, Klara će govoriti o svom radu kao eksperimentalnog filmskog stvaraoca i trenutnim interesovanjem za kombinovanje videa i filma sa čulom mirisa. Oba će takođe govoriti i o projektu smellSCAPES na kome će raditi u Beogradu.

Predavač

Klara Ravat 

Umetnica

Rođena u Barseloni. 2009. godine se preselila u Holandiju da bi studirala na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu, gde je počela da radi kao eksperimentalni sineasta. Takođe radi na višemedijskim i mirisnim umetničkim projektima. Trudi se da pojača senzacije posmatrača kreiranjem kompozicija i ambijenata koji stvaraju poetične slike koje ostavljaju trag na ivici raspoznavanja i otuđenja. Klara trenutno živi i radi u Berlinu.