Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Pogled u nazad, pre koraka napred

Nova Iskra predstavlja jedan u nizu razgovora o scenskom dizajnu u saradnji sa SCEN-om.

18 May

Datum

Sreda, 18. maj

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O tribini

Nova Iskra sa zadovoljstvom najavljuje saradnju sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – SCEN pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koja je nedavno ozvaničena potpisanim memorandumom o saradnji. Prve zajedničke projekte dve organizacije će predstaviti tokom jeseni 2016. godine, a tokom ove sezone zajednički realizuju pojedine programe, ovoga puta iz serijala razgovora o scenskom dizajnu.

Razgovor pod nazivom Pogled u nazad, pre koraka napred: kako je odlučivao žiri Praškog kvadrijenala 2015 će voditi arhitektica Dragana Vilotić, kroz razgovor sa  Radivojem Dinulovićem, arhitektom i scenografom. Razvoj scenskog dizajna u Srbiji je usko povezan sa radom SCEN-a kao i nastupima Srbije sa nacionalnim i studentskim postavkama na Praškom kvadrijenalu, što je i glavni fokus ovog razgovora. Praško kvadrijenale je manifestacija posvećena scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti i predstavlja platformu na kojoj se svake četiri godine okuplja oko 5000 stvaralaca i izlaže svoje radove.

Na poslednjem kvadrijenalu 2015. godine, Srbija je nagrađena zlatnom medaljom za pokretanje dijaloga.

Celokupni koncept praškog kvadrijenala će biti posmatran iz ugla valorizacije umetničkog rada iz dva ugla – kroz zajedničku odluku u procesu žiriranja i kroz valorizaciju sopstvenog rada.

SCEN – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju, kao organizaciona jedinica u okviru tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, je nacionalni ogranak OISTAT-a u Srbiji. SCEN je formiran kao centar koji svojim naučnim, umetničkim i strukovnim projektima iz oblasti scenskog dizajna, pozorišne arhitekture i tehnologije, kao i pozorišta u najširem smislu te reči, želi da doprinese unapređenju ovih oblasti u Srbiji.

Predavači

Radivoje Dinulovic

Radivoje Dinulović 

Arhitekta

Arhitekta i scenograf  koji se bavi dizajnom, projektovanjem i teorijom pozorišta i scenskog prostora. Diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Vodio je tehnički sektor u pozorištu „Atelje 212“ i tehničku produkciju brojnih scenskih događaja. Autor je preko sto projekata u oblasti scenske arhitekture, od kojih su mnogi izvedeni, kao i niza scenografija za pozorište, scenske događaje i televiziju. Redovni je profesor i šef Katedre za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je i rukovodilac doktorskih studija Arhitekture i urbanizma i koordinator studijskih programa scenskog dizajna. Na Praškom kvadrijenalu (2015) bio je član međunarodnog žirija.

Dragana Vilotic

Dragana Vilotić

Arhitekta

Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a od 2014. godine je doktorant na studijama scenskog dizajna na istom fakultetu. Od oktobra 2014. godine radi kao asistent na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, na Katedri za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu. Na Praškom kvadrijenalu (2015) bila je generalni direktor projekta nacionalnog nastupa Srbije.