Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Pop-up izložba: Post Social Media Landscape

Pozivamo vas na izložbu nastalu kao rezultat istraživanja mogućih scenarija budućnosti nakon nestanka društvenih mreža!

17 Jun

Datum

Petak, 17. jun

Predavač

/

Vreme

19h

Jezik programa

Engleski

Ulaz

Slobodan

O prezentaciji

Prethodnih osamnaest meseci, 25 umetnika i dizajnera širom Evrope istraživalo je kako bi izgledao svet nakon nestanka društvenih medija: šta bi usledilo? Njihova spekulativna razmišljanja o alternativnim fizičko-digitalnim budućnostima (phy-gital) su se kretala od sumornih, strogih distopija do utopija inspirisanih nadom. Ovaj proces je izneo mnoga razmišljanja o tome gde prestaje ljudska priroda i gde počinje tehnologija, elektronika otpora i egzistencijalna pitanja o tome da li je ostalo od čoveka nešto što se ne može digitalizovati? Spekulišući o različitim budućim scenarijima (onima koji su verovatni i mogući), u prilici smo da bolje razumemo današnji dan. 

Izložba, koja je nastala kao rezultat procesa saradnje, deo je projekta Post Social Media Club. Izložba se otvara u petak, 17. juna u 19h i biće otvorena tri dana (do ponedeljka, 20. juna),  a sastoji se od umetničkih instalacija i dokumentacije umetničkih istraživanja. Umetnička dela predstavljena na izložbi postavljaju pitanja o vlasništvu nad našim podacima na društvenim medijima i da li na vrednost našeg digitalnog života utiče njegova veličina. Kako razumeti ljudsku istoriju na osnovu naših života na društvenim mrežama? Da li obilje podataka u našim životima dovodi do gubitka veze sa sopstvenim emocijama? Konačno, izložba predstavlja umetnička dela koja dolaze kao kritika imerzivnih tehnologija (tj. metaverzuma) prikazujući kompleksnost i društvene i političke tenzije koje ove tehnologije izazivaju.

Izložba se otvara u petak, 17. juna i biće otvorena tri dana, do ponedeljka, 20. juna!

Post Social Media Club projekat istražuje budućnost nakon društvenih mreža. Koristeći metode spekulativnog dizajna, 25 mladih kreativaca iz Grčke, Švedske, Srbije, Francuske i Turske okupljeni su da istražuju i daju svoju perspektivu o svetu nakon društvenim medijima, sarađuju na stvaranju umetnička dela koja odražavaju ove interpretacije.

Projekat Post Social Media Club finansira evropski program Erazmus plus, a zajednički ga realizuju organizacije STPLN (Švedska), Bios (Grčka), Atölye (Turska), Volumes (Francuska) i Nova Iskra kreativni hab (Srbija).

Šta je spekulativni dizajn?

Spekulativni dizajn je pristup u kojem kreativac preuzima ulogu agenta koji definiše problem, a ne rešenje. Premisa spekulativnog dizajna je spekulacija, a to podrazumeva kombinovanje elemenata fikcije, mašte i nepoznatog faktora (X). Nasuprot trenutnoj političkoj, ekološkoj i društvenoj klimi, spekulativni dizajn može ponuditi preko potreban prostor za stvaranje alternativnih perspektiva, ideja i narativa.