Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Poseta Izložbi mladih dizajnera na Beogradskom sajmu nameštaja

Prva poseta u okviru četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa.

10 Nov

Datum

Subota, 10. novembar

Predavač

Marija Kojić

Vreme

13h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Beogradski sajam

Ulaz

Zatvoren događaj

O prezentaciji

Grupa zainteresovanih studenata, učesnika četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa, posetila je ovogodišnji Sajam nameštaja i tamo se srela sa učesnicom Nelt edukativnog programa drugog ciklusa,  Marijom Kojić, dobitnicom drugog mesta u kategoriji mladi dizajneri, za interaktivnu prostornu instalaciju koja je namenjena deci.

Pored Marijinog koncepta, u okviru Izložbe mladih dizajnera, bio je predstavljen i rad Artinjana Artinovića, učesnika ovogodišnjeg NEP-a, studenta treće godine Beogradske politehnike. On je sajmu predstavio svoj rad OI, multifunkcionalnu kuhinjsku dasku.

Marija je sa učesnicima NEP4 podelila svoja iskustva u vezi razvoja ideje, definisanja potreba krajnjih korisnika, razvoja kreativnog koncepta, kao i procesa izrade prototipa. Učesnici su mogli da saznaju i o njenoj saradnji sa kolektivom Object constructors, ali i Draganom Krtinić, grafičkom dizajnerkom, koja je učestvovala u izradi i dizajnu logoa ovog interaktivnog objekta za decu, a koja je i sama bila učesnica drugog ciklusa NEP.

Kompanija NELT organizuje četvrti ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru četvrtog ciklusa NEP-a, 27 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom DRUGA STRANA ZNANJA!

Predavač

Marija Kojić

Dizajnerka

Dizajnerka enterijera i nameštaja koja radi i živi u Beogradu. Diplomirala je 2015. godine na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutrašnja arhitektura. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i nameštaja. Nagrađena je kao najbolji student Filološko – umetničkog fakulteta iz oblasti primenjenih umetnosti. Bila je stipendista
Fonda za mlade talente ,,Dositeja“.

Do sada je učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji. Iza sebe ima realizovane projekte iz oblasti enterijera, nameštaja i produkt dizajna. Neformalno obrazivanje sticala je i kao polaznik druge generacije Nelt edukativnog programa. Aktivna je na različitim poljima kreativne industije. Radila je, kao deo tima, na projektu redizajna vizuelnog identiteta Nacionalnog parka Tara. Scenografija je još jedna od oblasti koju je imala priliku da istražuje radeći na autorskom filmu ,,Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića. Godine 2017. bila je učesnik međunarodne letnje škole u Skagenu, Danska, u organizaciji ONSDAGSSKOLEN mreže.

Za projekat “Zaokret” osvojila je nekoliko nagrada do sada. Nominaciju za najboljeg mlagog dizajnera na Beogradskom sajmu nameštaja 2018. godine, kao i MicroMacro Award na šestoj međunarodnoj izložbi “O ARHITEKTURI”: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti iste godine. Nakon učešća na izložbi Young Balkan Designer 2019,  u okviru desetog Mikser Festivala, projekat je odabran za Traveling YBD Exhibition, koja će se realizovati u pet regionalnih gradova do kraja 2019. godine.

Zavod BIG selektovao je projekat “Zaokret” za dobitnika nagrade u dve kategorije BIG SEE PRODUCT DESIGN AWARD 2019 i BIG SEE WOOD AWARD 2019. Suosnivač je udruženja “Centar za razvoj participativnog obrazovanja”, u okviru kog, kao jedan od autora i kreativni direktor razvija projekat “Andramolje” – ekološke igračke sa društvenom misijom. Projekat je 2019. godine osvojio prvo mesto na konkursu Zelene ideje u organizaciji Trag fondacije, fondacije Rockefeller i Erste banke.

Trenutno radi kao dizajner u jednom beogradskom dizajn studiju i kao saradnik za 3D modelovanje i rendering u dizajn agenciji.