Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Predavanje pionira post-gravitacione umetnosti Dragana Živadinova

Konferenciju “Creative Backslash” otvara legendarni slovenački umetnik i pozorišni reditelj Dragan Živadinov, svojim predavanjem u Kulturnom centru Beograda, koje je besplatno i otvoreno za publiku.

12 Jun

Datum

Sreda, 12. jun

Predavač

Dragan Živadinov

Vreme

19h

Jezik programa

Engleski

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Od 12. do 14. juna, Nova Iskra će predstaviti trodnevni međunarodni forum pod naslovom Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations, u Kulturnom centru Beograda i Fabrici. Konferencija će okupiti 17 predavača i 150 delegata – umetnika, kreativnih preduzetnika, predstavnika habova, studenata, profesora i kreatora politika – iz više od 15 zemalja, uključujući Tursku, Grčku, Veliku Britaniju, Španiju, Portugal, Sloveniju, Slovačku, Francusku, Belgiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Kao inspirativni uvod u radni deo konferencije, u sredu 12. juna u Kulturnom centru Beograda, u okviru konferencije će biti održano i performativno predavanje legendarnog slovenačkog umetnika i pozorišnog reditelja Dragana Živadinova pod nazivom Post-gravity Art. Ovo predavanje je besplatno i otvoreno za širu javnost, bez potrebe prethodnog prijavljivanja.

Projekat Connect 4 Creativity ima za cilj da promoviše interkulturalni dijalog kroz povezivanje kreativnih habova i zajednica u umreženu zajedničku budućnost. Connect 4 Creativity je 18-mesečni projekat pod vođstvom Britanskog saveta, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdulah Gül, i tri kreativna haba – Atölye u Turskoj, bios u Grčkoj i Nova Iskra u Srbiji. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska, kroz program Interkulturalnog dijaloga, uz podršku Yunus Emre Instituta iz Turske  i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program konferencije je podeljen u tri tematska nivoa: alone (individualni nivo), together (nivo saradnje) i united (nivo organizacije). Kroz predavanja, radionice i panel diskusije dotaći ćemo se nekih od najbitnijih izazova u domenu kreativnog rada, kreativnih profesija i organizacija, kroz teme kao što su odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, ili blockchain kao alat za kolaboraciju.

Među predavačima su Rachel Doern i Aleksandar Brkić sa vodećeg londonskog univerziteta Goldsmiths, zatim predstavnici habova Collaborativa, Makers of Barcelona, Poligon ili CRU Cowork, zatim Brano Frk iz slovačke organizacije za dizajn učenja Oppus, Dragana Jevtić iz Kreativnog menorstva, Nikola Veličković iz GI Group, kao i Darija Medić iz Diplo Fondacije i Marko Novaković koji stoji iza nagrađivanog projekta “Klijent je uvek u pravu”. Pored brojnih predavanja i prezentacija, četiri paralelne radionice vodiće profesor Jovan Čekić sa FMK-a (Kreativne strategije), Atilim Sahin iz turske organizacije ATOLYE (Kako graditi zajednice), Nana Radenković ispred Nove Iskre (Timska kultura) i Eva Velimirović koja će održati kratki trening o ličnoj organizaciji i planiranju.

Ukoliko želite da prisustvujete celoj konferenciji, sve informacije, kao i način prijave možete naći na https://novaiskra.com/medunarodna-konferencijacreative-backlash/.

Predavač

Dragan Živadinov

pozorišni reditelj

Dragan Živadinov, rođen 1960. godine u Ilirskoj Bistrici, slovenački je pozorišni reditelj. Studirao je pozorišnu režiju na Akademiji za muziku, radio, televiziju i film u Ljubljani od 1980 do 1984. Bio je suosnivač umetničkog pokreta Neue Slovenische Kunst (1985). Tokom 80ih je konstruisao stil retro-gardizam, osnovao retro-gardni teatar Gledališče Sester Scipion Našice, kao i kosmokinetičku opservatoriju Red Pilot. Početkom devedesetih preobrazio je Red Pilot u Noordung Cosmokinetic Cabinet i pokrenuo pedesetogodišnji pozorišni proces "Noordung 1995–2045" kroz formiranje stila telekozmizma. Godine 1998. postao je kandidat za kosmonauta, a 1999. godine realizovao Biomehaniku Noordung, prvu kompletnu pozorišnu produkciju u uslovima nulte gravitacije. Od 2000. godine konstruisao je post-gravitacione teatralne apstrakte.