Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Rad u umetničkom kolektivu

U okviru drugog ciklusa NELT Edukativnog programa polaznicima programa predstavio se Škart kolektiv.

20 Dec

Datum

Utorak, 20. decembar

Predavač

Škart kolektiv

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Zatvoreni događaj

O prezentaciji

Kroz interaktivnu prezentaciju i otvorenu diskusiju učesnici programa su imali priliku da se upoznaju sa nekim projektima starije, ali i novije produkcije Škart kolektiva i da ih zajedno analiziraju. Pored toga, članovi Škart kolektiva pokrenuli su razgovor na temu deljenja, kolaboracije, demistifikacije umetnosti, ali i o važnosti grešaka u procesu umetničkog stvaranja.

Njihova umetnost nastaje na granicama aktivizma, poezije, muzike, arhitekture, likovne i primenjene umetnosti.

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.

*Autor fotografija: Nemanja Knežević / www.nk.rs

Predavač

Skart kolektiv

Škart kolektiv

Umetnici

Kolektiv ŠKART je nastao 1990. godine u grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ovaj kolektiv se bavi poezijom, grafičkim dizajnom i alternativnom edukacijom. Prvu dekadu, (1990 - 2000) su obeležili samizdati i njihovo deljenje na ulicama. U drugoj dekadi (2000 - 2010), grupa pokreće nekoliko kolektiva: Horove Horkeškart i Proba, dečije horove Deca sa meseca i AprilZMAJun, te omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK i antifašistički hor UHO (ujedinjeni horovi). Od 2010. godine kolektiv se više uključuje u rad sa decom (u domu za nezbrinutu decu Vera Radivojević u Beloj Crkvi) i penzionerima.