Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Scenski dizajn i druge strasti

SCEN – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – nezavisna je organizacija koja u saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu razvija program Studije scenskog dizajna, u okviru Departmana za arhitekturu i urbanizam.

18 Sep

Datum

Četvrtak, 18. septembar

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Ujedno je deo i globalne OISTAT mreže kao predstavnik Srbije, koja je posvećena održavanju globalne mreže profesionalaca, edukatora i istraživača koji razvijaju, unapređuju i oblikuju domen izvođačkih umetnosti kroz dizajn i kreaciju.

Scenski dizajn je oblast umetničkog, kustoskog i teorijsko-kritičkog delovanja nastala proširenjem pojma i oblasti scenografije. U pozorištu, scenski dizajn obuhvata scensku arhitekturu, tehnologiju, scenografiju i dizajn svih elemenata scenske slike. Kao posebna umetnička i kustoska disciplina, scenski dizajn pripada interdisciplinarnom polju ukrštanja arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti.

Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu scenski dizajn pojavljuje se prvi put u Srbiji kao razvijeni sistem studijskih programa na sva tri obrazovna nivoa – osnovnim, master i doktorskim studijama. U nastavi scenskog dizajna na sva tri nivoa studija učestvuju eminentni stručnjаci, umetnici i teoretičаri sа Depаrtmаnа zа аrhitekturu i urbаnizаm, drugih departmana Fakulteta tehničkih nauka, kao i značаjаn broj nаstаvnikа Akаdemije umetnosti iz Novog Sаdа i još pet umetničkih fаkultetа i аkаdemijа iz Beogrаdа.

U nаstаvi su аngаžovаni i gostujući profesori sа šest prestižnih evropskih i аmeričkih univerzitetа –Nottingham Trent University iz Notingemа, Royal Welsh College iz Kаrdifа, DAMU iz Prаgа, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljаne, Columbiа University i New Jersey University iz Njujorkа.

Ove nedelje u Novoj Iskri predstaviće se predavači i koordinatori brojnih SCEN-ovih edukativnih projekata i međunarodnih aktivnosti, koje uključuju predstavljanja na značajnim profesionalnim događajima i konferencijama iz šireg domena scenografije – Radivoje Dinulović (redovni profesor), Romana Bošković (docent), Tatjana Dadić Dinulović (vanredni profesor) i Mia David. U formi razgovora, biće predstavljene Studije scenskog dizajna, kao i druge aktivnosti SCEN-a.

Predavač

Radivoje Dinulovic

Radivoje Dinulović 

Arhitekta

Arhitekta i scenograf  koji se bavi dizajnom, projektovanjem i teorijom pozorišta i scenskog prostora. Diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Vodio je tehnički sektor u pozorištu „Atelje 212“ i tehničku produkciju brojnih scenskih događaja. Autor je preko sto projekata u oblasti scenske arhitekture, od kojih su mnogi izvedeni, kao i niza scenografija za pozorište, scenske događaje i televiziju. Redovni je profesor i šef Katedre za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je i rukovodilac doktorskih studija Arhitekture i urbanizma i koordinator studijskih programa scenskog dizajna. Na Praškom kvadrijenalu (2015) bio je član međunarodnog žirija.