Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Signalizacija i ponašanje biljaka

Greg Gage, istaknuti američki neuro-naučnik, ponovo je u Novoj Iskri i ovog puta se fokusira na neurologiju biljaka.

10 Apr

Datum

Ponedeljak, 10. april

Predavač

Greg Gage

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Greg Gage se u svom najnovijem predavanju fokusira na neurologiju biljaka, što će predstaviti u svom interaktivnom predavanju pod nazivom Signalizacija i ponašanje biljaka. Biljke se stapaju sa pozadinom ljudskog postojanja, kao tihe forme života, udaljene od nas za čitavo filogenetsko kraljevstvo. Ali nova istraživanja otkrivaju kako biljke međusobno komuniciraju, i otkrivaju sličnosti sa našim nervnim sistemom koje su zapanjujuće. U ovom predavanju, razgovaraćemo o osnovnim neurološkim principima i kako jednostavni eksperimenti sa biljkama mogu da nam otkriju neverovatne tajne koje se kriju ispod listova i grana naših biljnih komšija.

Ovo predavanje je ujedno i otvaranje nove programske sezone u okviru Zelene laboratorije Nove Iskre, posebnog programa i ambijenta posvećenih temama održivog razvoja.

U odnosu na veliko interesovanje za tajne koje skriva ljudski mozak, Gage je primetio nedostatak praktičnih znanja iz ovog domena koja se prenose na mlade, kao i pristupačna didaktička sredstva za škole. 25% svetske populacije pati od neuroloških komplikacija za koje i dalje nisu poznati putevi izlečenja, pa se Backyard Brains trude da razviju eksperimente iz domena elektro-fiziologije koji predstavljaju način na koji funkcioniše ljudski mozak u malom. Njihova oprema koristi se u školama u čak 60 zemalja, na svih 7 kontinenata. Ovaj projekat bi trebao da nam pomogne da u budućnosti imamo mnogo više inovativnih i posvećenih naučnika u polju neurologije.

Gregovo predavanje u Novoj Iskri ujedno je i predavanje koje će održati na narednoj Ted konferenciji.

Predavač

Greg Gage

Greg Gage

Neuronaučnik

Greg Gage je neuronaučnik koji je deo TED Fellows program, koji okuplja brojne svetske inovatore iz različitih disciplina. On je američki doktor neuronauka, koji je svoja istraživanja fokusirao na širenje znanja iz polja proučavanja ljudskog mozga, pre svega na razvoj jefitne tehnologije koja pomaže u obrazovanju usmerenom ka učenicima i srednjoškolcima. Greg je jedan od istaknutih govornika na TED konferencijama širom sveta, i postoji 9 njegovih TED talks dostupno online. Sa idejom širenja znanja o neuronauci oformio je kompaniju Backyard Brains, koja razvija opensource alate putem kojih amateri i učenici srednjih škola mogu sticati prva znanja o ovoj kompleksnoj i važnoj oblasti.