Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
31 Maj 2022

TEAM FTW trening za gejming industriju

 

Iskustvo i analiza velikog broja primera iz prakse, ukazuje na to da je tim jedan od tri najveća razloga za neuspeh startapova. Razlozi mogu biti brojni i raznovrsni:

Nedostatak radnog iskustva – startape često osnivaju ljudi koji nemaju neko prethodno profesionalno iskustvo, ono što ih spaja je ideja koju treba da realizuju. Dešava se da startapi nisu svesni nedostataka u svom timu iako zajedničkim snagama treba da kreiraju neku novu vrednost za tržište.

Nedovoljno znanje za realnu implementaciju poslovne ideje – obično osnivači startap-a dolaze iz istih oblasti i imaju slična znanja i veštine. Dešava se da  im nedostaju osnovne biznis veštine, kao i veštine prodaje ili iz marketinga.

Smanjen kapacitet za saradnju – timovi imaju bolju predispoziciju za inoviranje, brže i lakše uočavaju greške i probleme i pronalaze bolja rešenja za izazove pružanjem predloga za unapređenja. Istovremeno, timski rad može biti frustrirajući, stresan i neefikasan. Uloge, odgovornosti i komunikacija između članova tima često su neprikladni i neadekvatni, i često nisu usklađeni sa postojećim resursima i okolnostima.

Nedovoljno razumevanje kapaciteta tima – nedostatak radnog iskustva često je povezan sa nereaističnim projekcijama i procenama. To može dovesti do toga da se teško identifikuju stvarni izazovi, ali i realni potencijali tima.

Specifičnosti lokalne poslovne kulture – postoje one kulture koje stavljaju akcenat na merenje rezultata kroz zadovoljstvo klijenata. Postoje i one koje pridaju važnost i kvalitetu procesa, načinu vođenja tima i zadovoljstvu saradnika. Nove okolnosti nalažu da se stvore uravnoteženi uslovi u kojima će rast poslovanja organski biti povezan sa kulturom, vrednostima i svrhom tima.

Imajući sve to na umu, Nova Iskra Inovativna Laboratorija kreirala je specijalni trening koji je fokusiran na izgradnju i jačanje kapaciteta – TEAM FTW (for the win). Ovaj trening je usmeren na osnaživanje pojedinaca da postanu funkcionalni članovi tima, ali i na jačanje potencijala kolaborativnih procesa kako bi se se kroz saradnju lakše i kvalitetnije kreiralo i inoviralo. 

Ovaj trening je realizovan dve godine za redom u okviru programa PLAYING NARRATIVES koji organizuje Asocijacija industrije video igara Srbije. Program je posebno namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativcima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modeliranjem ili dizajnom zvuka. Ukratko, svakom ko bi mogao da bude funcionalan član tima koji razvija video igre.

TEAM FTW trening je fokusiran na razumevanje izazova i jakih strana tima, dizajniranje procesa u odnosu na vrednosti tima i povezivanje sa svrhom postojanja, kao i osnaživanje članova tima za donošenje ispravnih odluka i kreiranje nove vrednosti za korisnike. Program je osmišljen tako da osnažuje tim da bude spreman da raste i razvija se kako bi bio spreman za nove izazove i prilike koje se velikom brzinom smenjuju kako na lokalnom tako i regionalnom i globalnom tržištu.