Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

The Secret life of Ants: tiny brains that do amazing things

Gregory Gage je doktor neuronauka iz američke države Michigan, koji je svoja istraživanja fokusirao na širenje znanja iz polja proučavanja ljudskog mozga, pre svega na razvoj jefitne tehnologije koja pomaže u obrazovanju koje je usmereno na učenike i srednjoškolce.

12 Feb

Datum

Četvrtak, 12. februar

Predavač

Greg Gage

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Greg je jedan od istaknutih govornika na TED konferencijama širom sveta, a u cilju širenja znanja o neuronauci oformio je kompaniju Backyard Brains, koja razvija opensource alate putem kojih amateri i učenici srednjih škola mogu sticati prva znanja o ovoj kompleksnoj i važnoj oblasti.

U odnosu na veliko interesovanje za tajne koje skriva ljudski mozak, Gage je primetio nedostatak praktičnih znanja iz ovog domena koja se prenose na mlade, kao i pristupačna didaktička sredstva za škole. 25% svetske populacije pati od neuroloških komplikacija za koje i dalje nisu poznati putevi izlečenja, pa se u Backyard Brains-u trude da razviju eksperimente iz domena elektro-fiziologije koji predstavljaju način na koji funkcioniše ljudski mozak u malom. Troškovi pravih eskperimenata sa neuronima prelaze $ 40.000 i mogući su samo u akademskom, laboratorijskom kontekstu. Greg i njegov tim postavili su sebi izazov da razviju komponente koje će ukupno koštati manje od $100. Godinu dana kasnije, njihova oprema nalazi se u školama u čak 60 zemalja, na svih 7 kontinenata.

Greg Gage u razvoju svojih eksperimenata sarađuje sa programerima iz Srbije, i tada radi u prostoru Nove Iskre. Nakon njegovog prvog predavanja održanog u maju prošle godine, koristimo priliku da predstavimo još jedno zanimljivo predavanje. Kroz prezentaciju naslovljenu The Secret life of Ants: tiny brains that do amazing things, Greg će govoriti o bihejvioralnoj neuronauci pustinjskih mrava.

Tipičan mozak jednog mrava ima jedva 25.000 neurona (u poređenju sa ljudskim mozgom koji čini čak 6.000.000.000 neurona), a ipak mravi uspevaju da reše komplikovane matematičke proračune koji su poprilično teški za ljude. Kako je to moguće?

Predavanje će istražiti kreativne eksperimente koji su omogućili naučnicima da otključaju tajne mozga pustinjskih mrava i pružiti uvid u njihovo ponašanje – na koji način dolaze do hrane, kako se bore i na koji način uspevaju da se vrate kući u tom oskudnom, peskovitom i vetrovitom pustinjskim pejsažu.

Greg Gage je uključen u TED Fellows program koji okuplja preko 300 svetskih inovatora iz različitih disciplina, kojima se svake godine pridružuje još 40 novih ekseprata. Pogledajte neke od Gregovih predavanja na TED-u:

Greg Gage – The Cockroach Beatbox (TEDed) http://www.youtube.com/watch?v=tr4gWi9Jf6k

Greg Gage na TEDx Brussels http://www.youtube.com/watch?v=uxCpZDITrQY

Predavač

Greg Gage

Greg Gage

Neuronaučnik

Greg Gage je neuronaučnik koji je deo TED Fellows program, koji okuplja brojne svetske inovatore iz različitih disciplina. On je američki doktor neuronauka, koji je svoja istraživanja fokusirao na širenje znanja iz polja proučavanja ljudskog mozga, pre svega na razvoj jefitne tehnologije koja pomaže u obrazovanju usmerenom ka učenicima i srednjoškolcima. Greg je jedan od istaknutih govornika na TED konferencijama širom sveta, i postoji 9 njegovih TED talks dostupno online. Sa idejom širenja znanja o neuronauci oformio je kompaniju Backyard Brains, koja razvija opensource alate putem kojih amateri i učenici srednjih škola mogu sticati prva znanja o ovoj kompleksnoj i važnoj oblasti.