Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
14 Mart 2016

Upoznajte FOLKK

Tokom protekle dve godine, pod okriljem Nove Iskre razvijan je dizajn brend FOLKK, kroz proces koji je uključio dizajnere iz čitavog regiona Balkana i pažljivo mapiranje proizvođača i socijalnih preduzeća širom Srbije. Pod okriljem FOLKK-a okupili su se dizajneri, zanatlije, dizajn menadžeri i kreativni direktori sa ambicioznim aspiracijama da se od koncepta i početne ideje stigne do dobrih rezultata na globalnom tržištu, a samim tim i da se oprobaju novi modeli samoodrživosti i kvaliteta.

FOLKK danas više nije projekat, već potpuno razvijen dizajn-brend koji je od pre nekoliko dana prisutan na tržištu, zasnovan na jedinstvenom kulturološkom nasleđu i bogatstvu prirodnih materijala iz našeg neposrednog okruženja. FOLKK nastoji da kreira novu vrednost kroz ostvarivanje održivosti specifičnog poslovnog modela u kome umrežavanje zanatlija i malih proizvođača sa jedne i dizajnera i kreativaca sa druge strane, može pružiti vizuelno impresivne, funkcionalne i inovativne proizvode koji će stići do kupaca širom sveta. Takođe, Folkk podržava egzistenciju nezanemarljivog broja ljudi širom Srbije koji su uključeni u proces proizvodnje, u kome često sarađuje i nekoliko udaljenih radionica.

Prve dve linije proizvoda za kuću protkane su inovativnim idejama nekih od najistaknutijih dizajnera iz regije, koji su razvili uspešne dijaloge sa artizanima i zanatlijama iz Srbije. Ručno tkane staze nazvane RESA, kao i MENT jastuk izrađen istom tehnikom, nadovezuju se na tradicionalno nasleđe Pirota, srpske prestonice ovog umirućeg zanata u kojoj se izrađuju i nove FOLKK kreacije, na istim razbojima koji se koriste već nekoliko vekova. Njihovu jedinstvenost ističe pet upadljivih šara koje je dizajnirao Emir Šehanović.

TAPA daske i PLATO tanjiri za serviranje hrane su kreacije Milana Blagojevića, veštog i posvećenog stolara koji je razvio uspešne saradnje sa beogradskim dizajnerima Tamarom Švonjom i Studiom Antipod. Rezultati ovih saradnji su jednostavni drveni objekti za serviranje hrane, dovoljno odmerenog i suptilnog dizajna koji dozvoljava materijalu da ispriča svoju priču.

FOLKK posredstvom sajta i online prodavnice svoje proizvode nudi čitavom svetu, dok se paralelno radi na širenju mreže distributera i prodavnica sa prvenstvenim fokusom na zapadnu Evropu i Ameriku. Dizajn FOLKK sajta potpisuje novosadski Peter Gregson Studio, koji je takođe radio na celokupnom vizuelnom identitetu i dizajnu pakovanja. Sajt istovremeno ima ulogu online prodavnice sa 27 proizvoda u ponudi, ukoliko se uzmu u obzir sve varijacije dizajna i materijala.

FOLKK je razvijen uz inicijalnu podršku Norveške ambasade u Beogradu i pomoć kompanije BOOST Global Innovation AS.

Otvorite vrata svoje svakodnevice za FOLKK!