Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Youth Media Hub – prilika za mlade u Srbiji i Bosni i Hercegovini da razviju medijske i digitalne veštine

Nova Iskra tokom jula meseca organizuje obuku iz medijske i digitalne pismenosti, namenjenu mladima uzrasta od 16 do 22 godine koji žele da usavrše tehničku, kritičku i digitalnu pismenost neophodnu za kritičko sagledavanje i tumačenje našeg savremenog (medijskog) okruženja. Obuka se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

21 Jul

Datum početka

21/07/2020

Lokacija

ONLINE

4 Aug

Datum završetka

4/08/2020

Predavač

/

Trajanje

3 nedelje

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

O čemu se radi?

Nova Iskra kroz Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost” pokreće projekat Youth Media Hub, čija je prva aktivnost obuka iz medijske i digitalne pismenosti, koja će mladim polaznicima u Srbiji i Bosni i Hercegovini omogućiti razvijanje ključnih veština pismenosti, koje će im pomoći da bolje razumeju na koji način društvene mreže i digitalni kanali komunikacije utiču na društvene i političke procese koji utiču na njihovu svakodnevicu; kako se kreira javno mnjenje i kako funkcioniše (prikriveno) političko reklamiranje; kako servisi koji se baziraju na veštačkoj inteligenciji dominantno utiču na naše dnevne odluke i izbore, i koje su brojne metode manipulacije u digitalnom okruženju.

Kome je namenjeno?

Obuka je namenjena mladima starosti između 16 i 22 godine koji su već, ili žele da budu, aktivni u domenu društvenog aktivizma, kreativnog delovanja i medijske produkcije, kao i svima koji su zainteresovani za oblast digitalnih komunikacija, zagovaranja i onlajn delovanja. Nije neophodno posedovanje bilo kakvog specifičnog prethodnog znanja, osim otvorenosti za učešće u timskom radu, i interesovanje da se ostvare kontakti i saradnje sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine.

Šta dobijam?

Razvoj medijske pismenosti predstavlja jedan od glavnih alata za jačanje medijskog i društvenog pluralizma i kvaliteta medijskog sadržaja, a samim tim je jedan od ključnih temelja za demokratizaciju i razvoj građanskog društva i društvene kohezije. To je posebno važno u kontekstu regiona Zapadnog Balkana, gde u medijsko-političkoj svakodnevici dominira šarenoliki i često neuhvatljivi medijski pejzaž, u kome primat previše često uzimaju tabloidno novinarstvo i proizvodnja lažnih vesti, kao i govor mržnje ili diskriminacija putem društvenih mreža. 

Ideja projekta je da mlade kognitivno i praktično opremi da se suprotstave takvim izazovima, koji mogu direktno ugroziti poželjne i pozitivne procese prepoznavanja i izgradnje zajedničkog kulturnog prostora koji Srbija i Bosna i Hercegovina svakako dele, podizanja nivoa društvene kohezije i međukulturalnog dijaloga, kao i direktnih saradnji između društvenih aktera zemalja u regionu.

Obuka iz medijske pismenosti je prvi modul projekta Youth Media Hub, a nakon tronedeljne obuke deo učesnika i učesnica programa će biti odabran za učešće u jesenjem omladinskom kampu. U okviru ovog modula, polaznici će sticati konkretne veštine iz domena savremene medijske produkcije (kreativno pisanje, istraživački rad, tehničke veštine…), i na kraju imati priliku da produkuju i promovišu sopstvene digitalne medijske formate zajedno sa vršnjacima iz obe zemlje, koji će zatim biti promovisani putem vebsajta projekta i društvenih mreža.

Usled trenutne epidemiološke situacije sva predavanja u okviru obuke biće realizovana onlajn, o čemu će učesnici i učesnice biti detaljno obavešteni.

Pored tema relavantnih za medijsku/tehnološku pismenost, bavićemo i drugim veštinama koje su ključne za savremene mlade ljude i njihovu kvalitetnu budućnost u pogledu profesionalnog razvoja i društvenih i interkulturalnih veština: timska kultura i timski rad, prezentacione veštine i javni nastup, javno zagovaranje, čitanje slike, kritičko i kreativno mišljenje i druge.

Youth Media Hub je partnerski projekat kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije Intera iz Mostara. Za sve dodatne informacije o programu i načinu odvijanja, možete se obratiti putem email adrese office@novaiskra.com.