Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Youth Media Hub: Otkrij svet dokumentarne fotografije uz dobitnika Pulicera

INTERA Tehnološki Park, u partnerstvu sa Novom Iskrom, sredinom novembra organizuje radionicu dokumentarne fotografije kroz projekat Youth Media Hub, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“. 

19 Nov

Datum

Četvrtak, 19. novembar

Predavač

Damir Šagolj

Vreme

10h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

ONLINE

Ulaz

Besplatno uz prijavu

O radionici

Koliko ste puta čuli da fotografija govori hiljadu reči? Spoznati te reči često znači zakoračiti u zanimljiv svet ispunjen neočekivanim utiscima i zapažanjima. 

Kada započnete sa stvaranjem ili samo posmatranjem dokumentarne fotografije, važno je znati da pred sobom imate instrument istine, kako se dokumentarna fotografija često naziva u medijima.  

Dokumentarna fotografija hvata trenutak i od njega stvara večnost, usmeravajući pažnju posmatrača na tačno onaj detalj koji priča priču koju je fotograf zapazio golim okom. Upravo o ovoj temi govoriće Damir Šagolj, foto novinar i dobitnik Pulicera. Fotonovinar s višegodišnjim iskustvom učesnike i učesnice će upoznati sa razlikama između fotografije nekad i sad, a potom će im prezentovati fotografiju kao alat. Prisutni će se na radionici upoznati sa osnovama dokumentarne fotografije, a iz prve ruke će naučiti kako da planiraju i prezentuju priču kroz fotografiju.

AGENDA RADIONICE

10:00 – 12:30 Predavanje

12:30 – 13:00 Pauza

13:00 – 15:30 Predavanje

 

Budući da se radionica održava u INTERA Tehnološkom Parku, učesnici iz Srbije se mogu pridružiti putem Zoom platforme, prijavom na sledećem linku.

Youth Media Hub je partnerski projekat organizacija Nova Iskra Kreativni hab iz Beograda i INTERA Tehnološki Park iz Mostara.

Projekat se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Predavač

Damir Sagolj

Damir Šagolj

Reporter i foto novinar

Rođen u Sarajevu ranih 70-ih, osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje je stekao na relaciji Sarajevo – Moskva. U drugoj polovini 90-ih započeo je karijeru u agenciji Reuters gde je radio kao reporter iz Bosne i Hercegovine, ali vrlo brzo je počeo da izveštava iz inostranstva. Najviše vremena je proveo na Bliskom Istoku, a od 2009. godine, od kada je bio baziran na Tajlandu i u Kini, fokusirao se na događanja u Aziji. Izveštavao je iz preko četrdeset zemalja, a za svoj rad je nagrađivan najznačajnim strukovnim nagradama, uključujući Pulicerovu nagradu i World Press Photo. Od kraja 2018. godine, kada napušta agenciju Reuters, Damir ponovo živi u Sarajevu gde predaje na Akademiji scenskih umetnosti, vodi WARM Fondaciju i radi niz dokumentarnih i drugih projekata. Magistar je umetnosti sa Univerziteta Umetnosti u Londonu.