Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Završnica trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa

Prezentacija interaktivnih automata nastalih kao rezultat mentorskog rada polaznika programa sa umetničkim kolektivom Karkatag.

26 Sep

Datum

Sreda, 26. septembar

Predavač

Karkatag

Vreme

15-21h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

Slobodan ulaz

O prezentaciji

Završnica ovog jedinstvenog interdisciplinarnog, eksperimentalnog obrazovnog programa za studente različitih fakulteta realizovaće se kroz instalaciju nekoliko interaktivnih automata u javnom i izložbenom prostoru koji su nastali kao rezultat višemesečnog mentorskog rada i saradnje polaznika programa sa umetničkim kolektivom Karkatag iz Beograda.

Automati će biti postavljeni na tri lokacije i biće dostupni za korišćenje publici i prolaznicima od 15h:

Lokacija 1: Plato kod Filozofskog fakulteta od 15h -18.30h
Lokacija 2: Pristanište Beograd, Karađorđeva bb od 15h – 18.30h
Lokacija 3: Ostavinska galerija, Kraljevića Marka 8 od 15h – 21h

Pozivamo Vas da obiđete sve lokacije i dođete na koktel povodom završetka programa NEP ciklusa od 19h u Ostavinskoj galeriji gde ćete imati priliku da vidite i film i prelistate katalog o celokupnom programu NEP3.

U okviru trećeg ciklusa NEP-a, dvadeset tri odabrana studenta imala su priliku da razvijaju praktične veštine iz domena novih tehnologija, umetnosti, savremenih veština i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata. Polaznici su prošli jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se u ovom ciklusu odvijalo pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!

Očekujemo Vas u sredu 26. septembra!

Oni koji ne budu u prilici da nam se pridruže izložbu, sve automate i film mogu pogledati u Ostavinskoj galeriji do 30. septembra u periodu 17 – 21h.

Kroz interakciju publike i automata otvaraju se različite teme: tema turizma (predrasuda i izneverenih očekivanja), tema elitizma (umetničkih sadržaja i umetničkih prostora) i tema otuđenosti (privatnih i javnih birokratskih procedura). Radovi su prostorno specifični, te svaki referiše i na konkretnu lokaciju na kojoj će biti postavljen (javni prostori grada i prostor galerije).

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!

Predavač

Krakatag

Karkatag

Umetnički kolektiv

Karkatag je umetnički kolektiv baziran u Beogradu. Postoji od 2009. godine. Karkatag u svom delanju kreira mašine, interaktivne i autonomne instalacije i manipulativne objekte. Karkatag koristi industrijske materijale i tehnologije u istraživanju različitih prirodnih i naučnih fenomena, interaktivnosti i performativnosti mašina, zvuka, kretanja. Putem javnih akcija i performansa, postavljanjem instalacija i mašina u javnom prostoru kao urbanističku scenografiju, ovaj kolektiv uvodi i društvenu komponentu u svoj rad.

U tim okruženjima gledaoci / prolaznici su uključeni odnos sa mašinom / instalacijom i time postaju aktivni učesnici u promeni percepcije prostora i dnevne rutine grada. Radovi Karkatag su participativni i situacija koja se kreira kroz njihovu upotrebu je sastavni deo njihovog umetničkog izraza. U želji da podstakne eksperimentisanje, kreativni rad i znanje o korišćenu različitih materijala i alata, kolektiv Karkatag organizuje radionice i mentorstva za pojedince i organizacije. Karkatag ima tri stalna člana koja zajednički definišu, upravljaju i realizuju rad kolektiva. Ipak, timska struktura je uglavnom fluidna i u zavisnosti od projekta do projekta uključuje nove ljude.