Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Zelena hrana sutrašnjice

U okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, Ambasada Švedske u Beogradu od 20. do 27. aprila predstavlja program događaja posvećenih hrani.

27 Apr

Datum

Četvrtak, 27. april

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Deo programa odvija se u Novoj Iskri, gde će se u četvrtak 27. aprila održati dva predavanja – Urbano baštovanstvo Jestivi i održivi biznis modeli.

Prvo predavanje, pod nazivom Urbano baštovanstvo – Održiva poljoprivreda u gradu Geteborgu publici će se predstaviti Jonas Lindh William Bailey, u ime projekta Kajodlingen i tom prilikom podeliće svoja iskustva ubavljenju poljoprivredom u gradu kao što je Geteborg. Ispričaće kako su započeli svoj biznis, kako prave planove za razvoj, kao i na koje izazove nailaze u tom procesu.

Jonas Lindh i William Bailey, obojica sa iskustvom i obrazovanjem iz domena Humane ekologije, bihevioralne nauke i baštovanstva, upoznali su se 2015. godine i odlučili da  gaje hranu u gradu. Njihovi glavni klijenti su im sugrađani, komšije, kao i šefovi brojnih restorana. Ove godine otvorili su još jednu baštu na krovu hotela Clarion Post i nastavljaju da istražuju mogućnosti za sadnju novog povrća i začinskog bilja, osvajaju novo zemljište u gradu i uspevaju da žive od male, ali uspešne proizvodnje hrane.

Zelena hrana sutrašnjice (Green and Clean Food for Tomorrow) će kroz niz predavanja i specijalnih događaja posvećenih hrani u Beogradu predstaviti neka od najboljih švedskih iskustava u održivim pristupima u procesu proizvodnje, pripreme i konzumacije hrane, kao i inicijative posvećene “urban farmingu” ili menadžmentu otpada koji nastaje u svim procesima.

U drugom predavanju, pod nazivom Jestivi i održivi biznis modeliEmil Bruun Blauert predstaviće publici  zašto i na koji način najbolji hoteli, restorani i proizvođači hrane širom sveta ulažu u razvijanje održivih biznis modela kada je reč o  upravljanju hranom, a pod parolom “od njive do kuhinje”Ovo predavanje će identifikovati izazove, kao i prednosti u savremenim biznis konceptima vezanim za hranu i upoznati nas sa primerima pozitivne prakse gde profit i održivost mogu da budu komplementarni.

Emil Bruun Blauert, osnivač organizacije NEAT, aktivan je i kao nezavisni konsultant kompanijama i organizacijama koje žele da hranu i održivost učine centralnim delom svog poslovanja. Organizacija NEAT razvija strategije za održive biznis modele i inovativne pristupe preduzetništvu sa hranom. Emil je biznis konsultant sa velikim iskustvom, a bio je direktor kulinarskog instituta Meyers Madhus u Kopenhagenu.

Ova serija predavanja posebno je namenjena menadžerima restorana i hotela, kao i široj javnosti, kako bi se podgila svest o značaju i koristima “pametnog” menadžmenta ove vrste otpada. Tokom poslednjih godina, broj ugostiteljskih objekata u Srbiji je značajno porastao, i danas ih ima blizu 18.000, među kojima mnogi proizvode hranu na dnevnom nivou. Skorije prakse i inovacije u ovoj oblasti su i dalje sasvim nepoznate na našim prostorima, gde je i dalje aktuelna edukacija na nivou separacije otpada od čvrstih materijala (staklo, plastika,metal). Ovaj program pruža jedinstvenu priliku profesionalcima u ovom sektoru da se upoznaju sa inovacijama i primerima dobre prakse koji dolaze iz Švedske.

Predavači

Jonas Lindh William Bailey

Kajodlingen

Ekolozi

Jonas Lindh i William Bailey, obojica sa iskustvom i obrazovanjem iz domena Humane ekologije, bihevioralne nauke i baštovanstva, upoznali su se 2015. godine i odlučili da  gaje hranu u gradu i započeli Kajodlingen projekat. Njihovi glavni klijenti su im sugrađani, komšije, kao i šefovi brojnih restorana. Ove godine otvorili su još jednu baštu na krovu hotela Clarion Post i nastavljaju da istražuju mogućnosti za sadnju novog povrća i začinskog bilja, osvajaju novo zemljište u gradu i uspevaju da žive od male, ali uspešne proizvodnje hrane.

Emil Bruun Blauert

Biznis konsultant

Osnivač organizacije NEAT, aktivan je i kao nezavisni konsultant kompanijama i organizacijama koje žele da hranu i održivost učine centralnim delom svog poslovanja. Organizacija NEAT razvija strategije za održive biznis modele i inovativne pristupe preduzetništvu sa hranom. Emil je biznis konsultant sa velikim iskustvom, a bio je direktor kulinarskog instituta Meyers Madhus u Kopenhagenu.