Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

ZELENA LABORATORIJA

ODRŽIVI ŽIVOT U GRADU | URBANA BAŠTA | EKOLOGIJA | EDUKACIJA

Godina

2015-

Saradnici

Sabina Kerić

Beogradski festival cveća

Partneri

Beogradski festival cveća

Projekat podržali

NIS

Koordinator projekta

Miljan Peljević

Ideja

Zelena laboratorija je učionica na otvorenom, ujedno i prvi urbani vrt u centru Beograda koji je kreiran u okviru Worspace Nova Iskra Savamala.

Zelena laboratorija predstavlja poligon za eksperimentisanje, promišljanje i primenu ideja iz oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije, naročito one koje mogu doprineti poboljšanju života u urbanim okruženjima.

Zašto (smo uradili ovaj projekat)

U okviru programa Zajednici zajedno, kompanija NIS a.d. je podržala ovaj specifičan radni i edukativni prostor Nove Iskre koji se prostire na oko 250 m2. Ono što je do nedavno bio samo krov susednog objekta i neodržavano parče zemljišta zaraslo u korov, pretvoreno je u edukativnu i ekološku oazu pod nazivom Zelena laboratorija, koju danas koristiti lokalna zajednica i brojni posetioci programa i događaja u Novoj Iskri.

Kako (smo realizovali projekat)

Ovaj jedinstveni multifunkcionalni prostor na otvorenom nastao je kao rezultat saradnje sa Beogradskim festivalom cveća koji je zadužen za izbor mnogobrojnih biljnih kultura koje se smenjuju u zavisnosti od dela godine: tu su razne začinske, jestive i ukrasno bilje, preko 50 vrsta koje rastu u centralnom delu grada.

 

Kroz organizaciju predavanja, prezentacija i radionica ova laboratorija predstavlja stručnjake, kolektive i inicijative koje su aktivne kako u lokalnom i regionalnom, tako i u međunarodnom kontekstu kroz primenu i testiranje raznih ”zelenih” rešenja u razvoju urbanih bašta, postavljanju održivih sistema upravljanja otpadom, odgovornom korišćenju prirodnih resursa i upotrebi alternativnih vidova energije kao i primena drugih praksi i tehnologija koje doprinose poboljšanju života u gradskim sredinama.

 

Programi u okviru Zelene laboratorije su namenjeni mladim profesionalcima, korisnicima coworking prostora, stručnjacima i široj zajednici sa ciljem podizanja nivoa razumevanja, znanja i kapaciteta za praktikovanje i primenu održivih rešenja kako u svakodnevnom životu tako i u okviru prostora za zajednički rad, učenje i odmor.

 

Šta je sledeći korak

Zelena laboratorija je otvorena za saradnju sa pojedincima, inicijativama i organizacijama koje su spremne da u svom okruženju kreiraju slične urbane bašte ili da svoja iskustva u procesu kreiranja održivih koncepata života podele sa našom zajednicom.