Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ljudi

ZELENA LABORATORIJA

ODRŽIVI ŽIVOT U GRADU | URBANA BAŠTA | EKOLOGIJA | EDUKACIJA

Godina

2015-

Saradnici
Sabina Keric
Sabina Keric

Sabina Kerić

Osnivačica udruženja Ekonaut

Partneri

Beogradski festival cveća

Projekat podržali

NIS

Koordinator projekta

Miljan Peljević

Ideja

Zelena laboratorija je učionica na otvorenom, ujedno i prvi urbani vrt u centru Beograda koji je kreiran u okviru Worspace Nova Iskra Savamala.

Zelena laboratorija predstavlja poligon za eksperimentisanje, promišljanje i primenu ideja iz oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije, naročito one koje mogu doprineti poboljšanju života u urbanim okruženjima.

Zašto?

U okviru programa Zajednici zajedno, kompanija NIS a.d. je podržala ovaj specifičan radni i edukativni prostor Nove Iskre koji se prostire na oko 250 m2. Ono što je do nedavno bio samo krov susednog objekta i neodržavano parče zemljišta zaraslo u korov, pretvoreno je u edukativnu i ekološku oazu pod nazivom Zelena laboratorija, koju danas koristiti lokalna zajednica i brojni posetioci programa i događaja u Novoj Iskri.

Kako?

Ovaj jedinstveni multifunkcionalni prostor na otvorenom nastao je kao rezultat saradnje sa Beogradskim festivalom cveća koji je zadužen za izbor mnogobrojnih biljnih kultura koje se smenjuju u zavisnosti od dela godine: tu su razne začinske, jestive i ukrasno bilje, preko 50 vrsta koje rastu u centralnom delu grada.

 

Kroz organizaciju predavanja, prezentacija i radionica ova laboratorija predstavlja stručnjake, kolektive i inicijative koje su aktivne kako u lokalnom i regionalnom, tako i u međunarodnom kontekstu kroz primenu i testiranje raznih ”zelenih” rešenja u razvoju urbanih bašta, postavljanju održivih sistema upravljanja otpadom, odgovornom korišćenju prirodnih resursa i upotrebi alternativnih vidova energije kao i primena drugih praksi i tehnologija koje doprinose poboljšanju života u gradskim sredinama.

 

Programi u okviru Zelene laboratorije su namenjeni mladim profesionalcima, korisnicima coworking prostora, stručnjacima i široj zajednici sa ciljem podizanja nivoa razumevanja, znanja i kapaciteta za praktikovanje i primenu održivih rešenja kako u svakodnevnom životu tako i u okviru prostora za zajednički rad, učenje i odmor.

 

Šta je sledeći korak?

Zelena laboratorija je otvorena za saradnju sa pojedincima, inicijativama i organizacijama koje su spremne da u svom okruženju kreiraju slične urbane bašte ili da svoja iskustva u procesu kreiranja održivih koncepata života podele sa našom zajednicom.