Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Alati za saradnju i kolaboraciju

U sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se održava drugo javno predavanje koje će održati Felipe Duarte iz Berlina.

2 Dec

Datum

Petak, 2. decembar

Predavač

Felipe Duarte

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

U predavanju ‘Alati za saradnju i kolaboraciju – Protok resursa i konstruktivni pristupi u zajednici’, Felipea Duartea, će biti analizirani konceptualni koreni pojava vezanih za kolaborativnu ekonomiju, kroz postavljanje nekih od ključnih pitanja: koja je dinamika kolaboracije i saradnje i da li uopšte postoji razlika između ova dva? Šta je resurs kada se gleda iz perspektive kolektiva a šta je vrednost? Na osnovu ove provokacije, predavanje će predložiti praktične akcione korake i predložiti korisnu bibliografiju za dalja istraživanja.

Uključite se u Facebook live prenos predavanja! Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju javnim predavanjima, imaće priliku da ih prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja, te mogućnostima tehnološkog, ekonomskog i urbanog razvoja koji je vođen idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons.

Program će kroz predstavljanje i analizu primera dobrih praksi u različitim kontekstima, ali i kroz teorijski okvir, polaznicima približiti raznolike vidove organizacionih struktura koje daju uspešne rezultate, a čija iskustva mogu biti korisna i za druge lokalne kontekste kada je u pitanju upravljanje i korišćenje zajedničkih resursa. Istovremeno, Studije će se baviti kolaborativnim praksama, kao i formama i modelima svojinskih odnosa koji se obrazuju oko ideje commons-a.

Studije organizuju Nova IskraMinistarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

 

Predavač

Felipe Duarte

Aktivista

Višestrani stvaralac sa iskustvom u poljima umetnosti, aktivizma i preduzetništva. Odbacivši formalno obrazovanje, grantove, i sve institucionalne odnose rano u svojoj karijeri, Felipe se posvetio svojim interesovanjima sa strašću. Neka od njegovih ostvarenja uključuju i razvoj metodologije slikanja kao nastave, participativni projekat koji je uključio više hiljada ljudi, kao i dizajn biznis koji permanentno radi na razvoju novih formi sopstvenog organizovanja. Trenutno se identifikuje kao procesni facilitator, a hrabrost i radoznalost predstavljaju njegov vetar i jedro kojima navigira svetom. Veruje u obilje, kolaboraciju i moć kolektivne inteligencije.