Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Bee Connected

ODRŽIVOST SISTEMA HRANE | ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE | ZAŠTITA PČELA I DRUGIH OPRAŠIVAČA

Godina

2018 - 2019

Partneri

Ekonaut

Happy Honey

Projekat podržali

Švedski institut

Ambasada Švedske u Beogradu

Koordinator projekta

Miljan Peljević

Ideja

Nastao pod pokroviteljstvom Švedskog instituta i inicijative „Food For Tomorrow“, koja se bavi umrežavanjem organizacija, kompanija i pojedinaca zainteresovanih za održivost sistema hrane na različitim nivoima, rođena je ideja a zatim i projekat “Bee Connected”, sa ciljem uključivanja i informisanja šire javnosti, o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači.

Štiteći pčele, štitimo lokalni biodiverzitet, svoju životnu sredinu, ali i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani, svežem voću i povrću, za čiji razvoj su pčele neophodne kako bi se formirao plod. Od 100 najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani pčele oprašuju njih 70. Dakle, dve trećine glavnice naše ishrane zavisi od pčela.

Projekat su zajedno osmislili i sprovode pod pokroviteljstvom Švedskog instituta i Švedske ambasade u Beogradu: Nova Iskra, ekološka organizacija Ekonaut i kompanija Happy Honeykoja proizvodi inovativne slatkiše na bazi meda.

Zašto?

Mi, kao ljudska vrsta, svojim smo delovanjem, nekontrolisanim korišćenjem i zagađenjem resursa kao što su zemlja, vazduh i voda, značajno ugrozili opstanak mnogih vrsta, pa tako i pčela. Pored toga što smo im ograničili izvore hrane monokulturnom poljoprivredom, biljke koje gajimo u većini slučajeva sadrže visoke količine pesticida koje pčelama štete.

 

Pošto se pčele hrane prvenstveno nektarom i polenom cveća, njihov opstanak u velikoj meri zavisi od dostupnosti ovih izvora hrane u njihovom okruženju. Da bi pčele vršile svoju ulogu u prirodi i opstale kao vrsta, potrebno je da imaju balansiranu i raznovrsnu hranu kroz razne vrste poljoprivrednih, ukrasnih i divljih cvetnih vrsta. Ako znamo kako da zaštitimo i razvijemo cvetne površine sa vrstama atraktivnim za pčele, tako da imaju dovoljnu količinu nektara i polena, u oblastima kao što su poljoprivredne površine, privatni i javni vrtovi, ivice puteva, industrijske i komercijalne zone…, značajno poboljšavamo životne uslove pčela i drugih oprašivača.

 

Upravo jedan od takvih praktičnih primera cvetnih, urbanih prostora prijatnih i za ljude i za pčele, u samom centru grada, je naša bašta i “Zelena laboratorija” koju smo krajem 2015. oformili u Novoj Iskri. Ovaj urbani vrt, mada se nalazi u najprometnijem delu grada sa velikim saobraćajnim i zvučnim zagađenjem, neguje već tri godine preko 60 različitih vrsta biljaka od kojih su mnoge medonosne, privlače i hrane različite insekte iz naše okoline i praktično demonstrira da je moguće prirodu povezati sa gradskom sredinom.

Kako?

Za početak, u drugoj polovini 2018, Bee Connected se javnosti predstavlja kampanjom o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, biodiverzitet i očuvanje životne sredine. U okviru projekta se objavljuje Bee Connected, kratak ali informativan digitalni priručnik, koji pored toga što ukazuje na probleme sa kojima se suočava globalna i lokalna populacija pčela danas, nudi i konkretna rešenja koja svako od nas može da primeni kako bi u svojoj okolini napravio prostor za pčele i druge insekte. Pošto je nedostatak hrane za pčele jedan od glavnih uzroka opadanja njihovog broja, ovaj priručnik koji će biti javno dostupan preko stranice beeconnected.org, od novembra 2018, sadržaće spisak od 100 cvetnih biljaka (drveće, žbunje, trajnice, sezonske biljke) sa visokim procentom polena i nektara koje je lako uzgajati u našoj klimi.

Šta je sledeći korak?

Sledeći korak u ovom projektu koji je planiran za 2019.  je osnivanje lokalnog (Beograd i okolina), socijalnog preduzeća koje se bavi uslužnim urbanim pčelarstvom, iznajmljivanjem i održavanjem košnica za društveno odgovorne kompanije, pojedince ili druge subjekte koji imaju želju i potrebne preduslove da na svom prostoru naprave pčelinjak uz stručnu pomoć i održavanje od strane Bee Connected tima. Ovaj model pčelarstva je prepoznat u mnogim razvijenim urbanim sredinama kao dobar način obogaćivanja loklanog biodiverziteta, ali i društveno odgovorna kampanja koja privlači pažnju javnosti i senzibiliše je za probleme životne sredine. Tokom sezone 2019, planiramo da u okviru projekta obučimo nezaposlene osobe da kroz praktičan rad sa iskusnim pčelarom kao mentorom i sami postanu pčelari.

Projekat će u 2019, pored zasnivanja pčelinjaka na teritoriji Beograda i okoline, podrazumevati i širu, integrisanu medijsku kampanju za podizanje svesti o važnosti pčela. očuvanju biodiverziteta i životne sredine (medijske objave, javni događaji, predavanja, radionice, izložbe, kampanja na društvenim mrežama, tematska video produkcija…).