Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
20 Septembar 2022

Ekonaut započinje novi serijal radionica i predavanja o baštovanstvu

 

Partnerska organizacija Nove Iskre, Ekonaut, i ove jeseni organizuje serijal radionica i predavanja posvećenih baštovanstvu, koja će se održavati uživo i onlajn, a vodiće ih Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta.

Ideja je da početnici u baštovanstvu dobiju osnovne informacije o tome koje sve korake treba da preduzmu kako bi formirali svoju baštu tokom oktobra, kada je za to najpogodnije vreme, a zatim imali i svoje plodove.

Kroz tri onlajn predavanja i tri radionice na Šumarskom fakultetu, polaznici će saznati šta je potrebno da bi se započela bašta i napraviti detaljan plan vrsta koje će sejati u bašti tokom jeseni, kako bi imali baštu i tokom zime.  

Primenom znanja dobijenog na ovom programu, budući baštovani i baštovanke imaće tokom naredne godine svaku leju ispunjenu jestivim biljkama, ali i cvetovima.

Predavanja će obraditi različite teme korisne za baštovane početnike i predstaviti osnove ovog korisnog i inspirativnog hobija.

Za učešće na predavanjima potrebno je da se prijavite putem formulara koji se nalaze u nastavku, nakon čega ćete dobiti pristupni link za predavanje na koje ste se prijavili, a broj polaznika koji može da prisustvuje je ograničen na 100. Prijavljivanje na predavanja je otvoreno do dana njihovog održavanja i otvoreno je za sve učesnike bez plaćanja participacije. 

Onlajn predavanja na Zoom platformi:

  1. septembar od 18 do 20 h – „Planiranje bašte“ – LINK za prijavu 
  2. oktobar od 18 do 20 h – „Sve o jesenjoj setvi povrća“ – LINK za prijavu 
  3. oktobar od 18 do 20 h – „Bogatstvo bašte“ – LINK za prijavu

 

Program radionica koncipiran je kao kurs od tri radionice, koje će se održavati subotom u posebnom edukativnom prostoru u okviru Šumarskog fakulteta, a polaznici će kroz ovaj program imati priliku da dobiju praktična znanja koja će im služiti kao glavni oslonac u zasnivanju njihovog jestivog vrta. 

Prijavljivanje se vrši putem formulara, a broj osoba koje mogu da pohađaju ovaj program ograničen je na 30. Rok za prijavljivanje na program radionica je 25. septembar.

Učesnici radionica dobiće semenski materijal koji će moći da iskoriste u svojoj budućoj bašti, kao i publikaciju Ekonauta namenjenu početnicima u baštovanstvu, koja izlazi početkom oktobra. Participacija za učešće na radionicama iznosi 8.000 RSD, a Ekonaut će dodeliti 10 stipendija.

Radionice na Šumarskom fakultetu:

1.oktobar od 11 do 13 h – Uvodna radionica

15. oktobar od 10 do 13 h – Sve o jesenjoj setvi povrća

29. oktobar od 10 do 13 h – Kako dobiti bogatu baštu

 

Predavanja i radionice su deo edukativnih aktivnosti koje udruženje Ekonaut sprovodi u okviru projekta “Inicijative za gradske baštenske zajednice”, a koji ima za cilj da promoviše baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu.

Kako su izgledale radionice i predavanja sa Vladimirom Milutinovićem koje je Ekonaut organizovao tokom 2021. godine pogledajte na Ekonaut Youtube kanalu. 

Predavanje “Organski vrt za početnike” – Vladimir Milutinović

Radionica “Organski vrt za početnike” – Vladimir Milutinović

 

Projekat “Inicijativa za gradske baštenske zajednice” se sprovodi u  okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran “Ekonaut”.

Aktivnosti „Inicijative za gradske baštenske zajednice“ podržane su od strane Fondacije za otvoerno društvo i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Projekat “Inicijativa za gradske baštenske zajednice” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti „Inicijative za gradske baštenske zajednice“ podržane su i od strane Fondacije za otvorerno društvo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Nove Iskre.