Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Endless Playground Explorations

Denisa Kolarova će predstaviti virutelno putovanje kroz igrališta koja je projektovao Aldo van Eick i kroz njihov izuzetan dizajn koji je  uticao na generacije dece odrasle u Amsterdamu.

8 Oct

Datum

Četvrtak, 8. oktobar

Predavač

Denisa Kollarova

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

U svom predavanju naslovljenom Endless Playground Explorations, predstviće nam se Denisa Kolarova. Osim pitanja javnog prostora kroz predavanje će biti problmatizovane ideje i načini projektovanja za decu.

Prezentacija materijala je zasnovana na istraživanju koje je pretočeno u njenu knjigu Aldo van Eick – Sedamnaest igrališta, koja predstavlja džepni vodič kroz sedamnaest preostalih igrališta ovog autora u centru Amsterdama.

Tokom oktobra i novembra ove godine, u Novoj Iskri će biti realizovana dva paralelna rezidencijalna programa, putem kojih će u istom periodu u Novoj Iskri raditi četvoro gostujućih dizajnera, po dvoje iz Švedske i Slovačke. Pored bilateralnog programa Designer In Residence, koji od 2014. godine zajednički realizuju Nova Iskra i Švedski institut zajedno sa nizom drugih partnera iz Švedske, ove godine u Beogradu će po mesec dana provesti dvoje dizajnera iz Slovačke, u sklopu saradnje sa organizacijom Creative Industry Košice.

Misija organizacije Creative Industry Košice (CIKE) započeta je u okviru projekta Košice – European Capital of Culture 2013. Organizacija od tada nastavlja da podržava razvoj kulturnog i kreativnog miljea, i pomaže razvoj profesionalaca kroz otvaranje inostranih tržišta i edukaciju. CIKE učestvuje u pripremi starteških dokumenata na nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi se stvorili idealni uslovi za razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Slovačkoj. U okviru svog programa mobilnosti, CIKE ove godine u saradnji sa Novom Iskrom obezbeđuje dva jednomesečna rezidencijalna boravka za slovačke dizajnere – Denisu Kollarovu (oktobar) i Štefana Noskoa, člana MEJD studija (novembar).

Predavač

Denisa Kollarova

Denisa Kollarova

Dizajnerka

Rođena i odrasla u Slovačkoj, a dugi niz godina živi i radi u Amsterdamu gde je 2013. godine diplomirala grafički dizajn na Gerrit Rietveld akademiji. Tokom studija i svog kasnijeg rada, istraživala je pitanja javnih prostora, socijalne arhitekture, mapiranja grada i utopijskog arhitektonskog planiranja, što je predstavila kroz niz publikacija, izložbi i predavanja. U okviru polja muzike Denisa sarađuje sa raznim izdavačkim kućama iz Amsterdama kako bih pokazala da dizajna albuma kroz umetnost donosi novu fizičku dimenziju muzici.