Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Grupna izložba u okviru projekta “Connect for Creativity”

Od 15. do 29. novembra, u Muzeju nauke i tehnike biće postavljeni radovi nastali tokom šestonedeljnog art/tech rezidencijalnog programa u organizaciji Nove Iskre. Theo Prodromidis iz Grčke, Oguz Emre Bal iz Turske, Ioana Man iz Velike Britanije i Sanja Anđelković iz Srbije će se predstaviti radovima koji će biti pozicionirani unutar stalne postavke muzeja. Otvaranje je najavljeno za petak, 15. novembar u 19 h.

15 Nov

Datum

Petak, 15. novembar

Vreme

19h

Jezik programa

/

Ulaz

Slobodan

O prezentaciji

Tokom oktobra i novembra, po troje umetnika iz Velike Britanije, Grčke, Turske i Srbije proveli su šest nedelja u Atini, Istanbulu i Beogradu kao učesnici rezidencijalnog programa u okviru projekta Connect for Creativity čiji će rezultat biti predstavljeni na grupnoj izložbi 2020. godine u Londonu.

Odabrani učesnici dolaze iz različitih disciplina kao što su arhitektura, vizuelna umetnost, izvođačke umetnosti, dizajn, književnost, muzika, zvuk i video, film i novi mediji, a beogradska rezidencija je ugostila Ogüza Bala iz Turske, Thea Prodromidisa iz Grčke, Ioanu Man iz Velike Britanije i Sanju Anđelković iz Novog Sada.

Autori-učesnici svoje radove su razvijali kao odgovor na kustoski koncept, kroz sopstvenu perspektivu i praksu. Završni radovi predstavljaju se kroz manje izložbe na svakoj od lokacija, a u Beogradu će to u Muzeju nauke i tehnike od 15. do 29. novembra, gde će četiri nova rada biti postavljena u okviru stalne postavke muzeja, na taj način kreirajući dinamičan dijalog između tehnološkog nasleđa i skorijih implikacija tehnologije izraženih kroz prizmu svakog od umetnika. Otvaranje izložbe biće upriličeno 15. novembra u 19 časova.

Preko 250 umetnika prijavilo se na otvoreni poziv za rezidencije, a končanu selekciju načinio je kustoski tim organizacije Furtherfield iz Velike Britanije, koji su ujedno kustosi i domaćini završne izložbe u martu 2020. 

Predvođen Britanskim savetom, u partnerstvu sa kreativnim habom ATÖLYE i Univerzitetom Abdullah Gul iz Turske, kao i kreativnim habovima bios u Grčkoj i Nova Iskra u Srbiji, projekat Connect for Creativity počeo je u februaru ove godine, a do proleća 2020. biće realizovan niz konferencija, izložbi, studijskih boravaka i istraživanje o ulozi interkulturalnog dijaloga u domenu kreativnih industrija i habova. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska kroz program interkulturalnog dijaloga koji vodi Institut Iunus Emre.

Predavači

Theo Prodromidis

Theo Prodromidis

Umetnik

Theo Prodromidis (Grčka) živi i radi u Atini. Njegova praksa uključuje film, fotografiju i performanse, koji kombinuju istorijske istraživačke, fiktivne i dokumentarne elemente i izazivaju različite asocijacije kritičkim proučavanjem odnosa i savremenih operacija arhitekture, filozofskog diskursa, modernističkih i drugih avangarda, autorskog filma i pozorišnih tehnika, između ostalih. U pitanju je praksa koja razvija "logos" koji pozicionira gore navedena istraživanja i njegove političke konotacije unutar estetičke oblasti.

Oguz Emre Bal

Oguz Emre Bal

Dizajner

Oguz Emre Bal (Turska) je umetnik i dizajner. Diplomirao je enterijer i završio magistarski arhitektonski program na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu (ITU). Između 2017. i 2019. kao umetnik je učestvovao na nacionalnim i međunarodnim umetničkim festivalima i izložbama, kao što su ADAF u Grčkoj i Cifest u Italiji i Rusiji. Da bi realizovao svoje radove o svemirskom dimenzionalnom telesnom iskustvu i kognitivnim stvarnostima, koristi softver i hardver, poput proširene stvarnosti (AR), virtuelne stvarnosti (VR) i tehnologije 3D štampanja. Trenutno nastavlja doktorske studije programa arhitektonskog dizajna, i nastavlja dizajn i umetničke projekte u okviru studija un10.design u Istanbulu.

Ioana Man

Ioana Man

Multidisciplinarni dizajner

Ioana Man (Rumunija/Velika Britanija) je multidisciplinarni dizajner koji radi u polju između arhitekture, scenografije i kritičke prakse, a diplomirala je na prestižnom Architectural Association u Londonu, gde je i bazirana. Kroz vežbe koje kombinuju pozorišne tehnike sa akademskim istraživanjem i arhitektonskim dizajnom, ona želi da dovede u pitanje arhitekturu, nauku i rituale koji utiču na budunost kojoj idemo u susret. Trenutno joj je fokus na dugoročnom projektu koji ima za cilj da približi arhitekte mikroskopskoj skali i naučnicima koji je koriste.

Sanja Anđelković

Filolog i umetnik

Sanja Anđelković (Novi Sad) posvećena je vizuelnom i tekstualnom istraživanju u polju dokumentarne prakse, sa fokusom na razmatranje i propitivanje svoje pozicije u sistemu roda, zatim svoje političke i društvene pozicije, ili traumatične trenutke iz lične biografije/istorije. Istražujući kako se ideja "doma" menja kroz istorijske, geografske, društvene ali i kontekste različitih prirodnih katastrofa.