Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Internet inteligentnih uređaja na javnim površinama

Predavanje na temu Internet inteligentnih uređaja na javnim površinama predstaviće Kristina Jazinka Nikolić, iz kompanije Strawberry energy.

3 Nov

Datum

Četvrtak, 3. novembar

Vreme

18h

Jezik programa

srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Predavanje na temu  Internet inteligentnih uređaja na javnim površinama za bolji kvalitet života u gradovima  predstaviće Kristina Jazinka Nikolić, suvlasnica i osoba zadužena za biznis razvoj u Strawberry energy-ju, startup-u koji razvija inteligentne tehnologije za javne površine u gradovima širom sveta. Ulaz je slobodan.

Program “ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD” ima za cilj da stvori poseban prostor za eksperimentisanje, razmišljanje i primenu ideja vezanih za održivi razvoj i zelenu ekonomiju. Program će podsticati razmenu znanja i dinamičniju interakciju između stručnjaka, aktivista i drugih aktera koji razvijaju, ali i primenjuju održive koncepte kada je u pitanju odgovoran odnos prema očuvanju energije, korišćenju prirodnih resursa, proizvodnji hrane i upravljanja otpadom, sa posebnim osvrtom na one koji mogu da poboljšaju život i rad u urbanim i ruralnim sredinama.

Publika će imati priliku da se upozna sa gradovima koji koriste informaciono­ komunikacione tehnologije (IKT) u svrhu poboljšanja kvaliteta i uslova života, rada i održivosti, a u cilju poboljšanja kvaliteta života građana i posetilaca jedne sredine.

 

Program “ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD” će se realizovati kroz seriju predavanja i prezentacija od strane raznih međunarodnih i regionalnih stručnjaka kao što su: Irena Dobosz (Menadžer održivosti i komunikacija, IKEA jugoistočna Evropa),Sabina Kerić (jedan od osnivača Beogradskog festivala cveća i Baštališta), Tijana Mirković (Direktorka za interne komunikacije, IKEA jugoistočna Evropa) i Dragana Tomić Pilipović (Osnivač Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP iz Vrmdže)

IKEA je kompanija koja se bavi proizvodima za opremanje doma. Osnovao ju je 1943. godine Ingvar Kamprad u Švedskoj. 2015, kompanija IKEA imala je 375 robnih kuća i poslovne operacije u 47 zemalja širom sveta.  IKEA jugoistočna Evropa osnovana je 2008., i pokriva Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju a od 2010. godine i Rumuniju. Kompanija IKEA u ovom regionu trenutno ima dve robne kuće: u Bukureštu i Zagrebu, a tri nove robne kuće su u planu za skoro otvaranje: u Beogradu, Ljubljani i druga robna kuća u Bukureštu.

Predavač

Kristina Jazinka Nikolic

Kristina Jazinka Nikolić

Strawberry Energy

Suvlasnica i osoba zadužena za biznis razvoj u Strawberry energy-ju, startup-u koji razvija inteligentne tehnologije za javne površine u gradovima širom sveta. Ispunjava je rad na razvoju i transformaciji kreativnih i tehnoloških ideja u održive poslovne poduhvate. Bavi se istraživanjem i piše o inteligentnim tehnološkim rešenjima koje menjaju našu svakodnevnicu i vode ka promeni uspostavljenih paradigmi života i rada u naseljenim gradskim sredinama. Autorka je nekoliko članaka o urbanim tehnologijama i inteligentnim tehnologijama, a 2016. godine održala je dva predavanja iz ove oblasti na američkom univerzitetu Lehigh University u državi Pensilvanija.  Aktivna je i u polju pružanja podrške i osnaživanju ženskih osoba u okviru Serbia Lean In Org koju je pokrenula zajedno sa Zojom Kukić iz organizacije Startit. Kao mentorka i savetnica startup-ima u domenu marketinga, komunikacija i razvoja proizvoda, već pet godina neposredno utiče na razvoj startup scene među mladima. Poslednje četiri godine posvetila je i članstvu u International Advertising Association (IAA) Serbian Chapter u okviru sekcije Mladih profesionalaca.