Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
5 Oktobar 2020

Nova Iskra u Portugalu u okviru projekta CreativeFLIP

 

U okviru projekta Creative FLIP i drugog kruga peer-to-peer razmena za kreativne habove i zajednice širom Evrope i njenog susedstva, CRU Cowork iz Porta će ovog meseca ugostiti jednu predstavnicu, i jednu članicu kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda. 

U razmeni će učestvovati Nana Radenković, suosnivačica i programska menadžerka Nove Iskre i Dragana Jevtić, osnivačica i direktorka Kreativnog mentorstva, organizacije koja je deo coworking zajednice Nove Iskre. Nana i Dragana će podeliti svoja iskustva vezana za prednosti koje mentorstvo može doneti kreativcima. 

Šta mentorstvo podrazumeva? Da li je za mene? Šta mogu da naučim i steknem tokom samog procesa? Ukoliko postanem mentor ili menti, kakav uticaj će imati na moj privatni i profesionalni razvoj? Da li da potražim sebi mentora? Ako da – kako da ga pronađem? Ovo su samo neka od mnogobrojnih pitanja kojima će se Nana i Dragana baviti zajedno sa učesnicima i publikom, u okviru interaktivne prezentacije praćene diskusijom. Fokus ovog programa biće na različitim temama vezanim za mentorstvo i njegovej specifične vrednosti koju može doneti kako privatnom, tako i profesionalnom razvoju budućih lidera u oblasti kulture, umetnosti i medija.

Kreativno mentorstvo nastalo je pre 8 godina u Srbiji, kao inicijativa osnivača, koji su prepoznali potrebu za programom ovog tipa. Od tada, svakim novim ciklusom i generacijom mentija i mentora, program se dodatno razvija i usavršava. Kreativno mentorstvo promoviše mentorstvo kao dugoročan proces učenja i razmene znanja i iskustava između ustaljenih profesionalaca – mentora i profesionalaca u nastajanju – mentija. Do sada je realizovano ukupno 5 ciklusa ovog programa sa preko 250 učesnika. Njihova mreža predstavlja 250 ambasadora ideje mentorstva, deljenja znanja i iskustava, kao i međusobne podrške. 

Kreativni hab Nova Iskra okuplja brojne inicijative, preduzetnike i profesionalce iz sveta kreativnih industrija. Nova Iskra dizajnira prostore i iskustva za ljude, organizacije i biznise kako bi radili, učili i stvarali zajedno. Preuzima aktivnu ulogu u oblikovanju načina na koje ćemo, kao društvo – živeti, raditi i učiti. 

Dragana Jevtić, osnivačica i direktorka programa Kreativno mentorstvo, poseduje veliko iskustvo u razumevanju specifičnih potreba profesionalaca u okviru kreativnog sektora, a svoje vreme i fokus posvetila je podizanju svesti o značaju mentorstva i njegovoj važnosti za sveukupan privatni razvoj u kreativnoj zajednici. Nana Radenković je jedan od osnivača Nove Iskre, gde je fokusirana na razvijanje mentorskih programa, treninga i radionica namenjenih pojedincima, organizacijama i kompanijama, zainteresovanim za preuzimanje aktivne uloge u procesu transformacije – ne samo projekatai biznisa, već i razvoju novih načina na koje ćemo učiti, živeti i raditi u budućnosti.

Program P2P (peer-to-peer) razmena u okviru projekta CreativeFLIP ima za cilj angažovanje vodećih, etabliranih i inovativnih kreativnih habova sa kolegama iz novih habova širom Evrope, kao i sa relevantnim obrazovnim institucijama. Ideja progrma razmena je traženje novih formata međusektorske saradnje između kreativnih habova i obrazovnog sektora, pokretanje zajedničkih projekata ili planova, kao i razmena znanja i eksptertize širom Evrope putem javnih, edukativnih događaja. U periodu 2019-2020, CreativeFLIP organizuje i podržava 50 razmena između kreativnih habova širom EU, ali i susednih zemalja. Svaka razmena podržaće tim od dva predstavnika čvorišta – člana tima, kao i člana kreativne zajednice haba – pružajući priliku za ukupno 100 pojedinaca da iskuse rad u drugom kreativnom habu, gradu i državi, kao i da se uključe u proces međusobnog učenja. 

CreativeFLIP je pilot projekat čiju realizaciju sufinansira Evropska Unija a predvodi Goethe-Institut. Nastoji da podrži zdrave i održive eko-sisteme vezane za finansiranje, učenje, inovacije i patentiranje (Finance, Learning, Innovation, Patenting – FLIP) u domenu kreativnih industrija (CCI). 

Radujemo se što ćemo u Portu upoznati zainteresovane i buduće profesionalce iz oblasti umetnosti, kulture i kreativnih industrija, i podeliti naše znanje, iskustvo, strast i entuzijazam!