Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

OPEN DESIGN NOW!

Dizajn inkubator Nova Iskra i Ambasada Kraljevine Holandije predstavljaju OPEN DESIGN NOW! prvi javni edukativni program Nove Iskre.

12 May

Datum

Subota, 12. maj

Vreme

19h

Jezik programa

srpski, engleski

Lokacija

Zadužbina Ilija M. Kolarac, Mala Sala

Ulaz

Ulaz je besplatan

O radionici

Dizajn inkubator Nova Iskra i Ambasada Kraljevine Holandije predstavljaju OPEN DESIGN NOW! U subotu 12. maja s početkom u 19 h, u Maloj sali Kolarca održan je prvi javni edukativni program dizajn inkubatora Nova Iskra.

 

Pored aktivnog rada na razvoju partnerskih projekata između malih i srednih preduzeća i dizajnerskog sektora u cilju kreiranja autentičnih i inovativnih proizvoda domaćeg dizajna, Nova Iskra će za potrebe svojih članova ali i šire javnosti, predstavljati specijalne edukativne programe i gostovanja stručnjaka iz regiona i inostranstva, sa posebnim fokusom na nove tendencije u razvoju dizajna proizvoda, inovacijama na polju materijalnosti kao i kompletnu edukaciju mladih dizajnera kada su u pitanju procesi plasmana dizajna na tržište i u serijsku proizvodnju. Programi će biti organizovani na nekoliko paralelnih nivoa – od radionica zatvorenog tipa za članove NI, preko učešća na festivalima i promotivnih aktivnosti, sve do javnih predavanja posvećenih značajnim temama iz domena dizajna i savremene kreativnosti.

Prvi javni edukativni program NOVE ISKRE predstavlja gostovanje predstavnika vodećih holandskih organizacija iz domena dizajna i socijalnih inovacija – amsterdamske organizacije WAAG Society i mlade industrijske dizajnerke Alice Mela.

Fokus će biti na zajedničkom projektu ove dve organizacije OPEN DESIGN NOW!, publikaciji koja na jednom mestu okuplja članke, primere i iskustva iz najrazličitijih sfera dizajna – od dizajna proizvoda, grafičkog ili industrijskog dizajna, sve do korisničkih interfejsa, digitalne sfere ili čak nanotehnologija. Projekat u celini ispituje otvorene pristupe u sferi dizajna i načine na koji ne-dizajneri mogu uzeti učešća u razvoju i proizvodnji objekata koji su im potrebni. Ovaj projekat je trenutno “53% otvoren” na sajtu www.opendesignnow.org, a 12.decembra 2012. godine kompletan sadržaj knjige biće na raspolaganju kao besplatan download, s obzirom da se svakih 25 dana na sajt projekta postavlja novi članak iz knjige.

 

Ulaz na predavanja je besplatan. Predstavljanje OPEN DESIGN NOW! realizuje se u saradnji sa Ambasadom Holandije u Beogradu, uz podršku Kolarčevog narodnog univerziteta.

Predavači

Bas van Abel

Dizajner

Kreativni je direktor WAAG Society, nezavisne organizacije koja razvija kreativne tehnologije, proizvode i prototipove za socijalne inovacije kroz programe zdravstvene zaštite, programe u kulturnom i javnom sektoru i specijalne inicijative u obrazovnom sektoru. Waag je takođe i pokretač holandske Creative Commons zajednice, a igra i ključnu ulogu u procesima koji afirmišu primenu Open Government, Open Data i Open City koncepata u Holandiji, koristeći veliko iskustvo više od 60 stalnih članova Waag tima koji okuplja ljude iz domena urbanizma, novih medija, tehnologije, razvoja proizvoda, dizajna, muzike, kulturne produkcije i šire. Bas van Abel je i osnivač Fairphone brenda, prvog etičkog, modularnog telefona na svetu.

Alice Mela

Dizajner

Dizajnerka iz Amsterdama, jedna je od vodećih mladih dizajnera koji u svom radu koriste open design metodologije, pored toga Alice je i aktivni korisnik amsterdamske FabLab laboratorije za prototipove, koju je osnovao Waag Society.