Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

„Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik?”

Da li ste „Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik?”, kako „čitate” medije i šta je, uopšte, za vas prva asocijacija na ovaj pojam?

13 Oct

Datum

Četvrtak, 13. oktobar

Vreme

19h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

Slobodan

O tribini

Nova Iskra i Fakultet za medije i komunikacije pozivaju sve zainteresovane da se priključe diskusiji, koja će pokrenuti ova, ali i brojna druga pitanja, u četvrtak, 13. oktobra u 19h (sala 8, IV sprat zgrade FMK, Karađorđeva 65, Beograd).

U razgovoru učestvuju Milena Popović, glavna i odgovorna urednica „Istinomera“, Marija Todorović, novinarka magazina „Oblakoder“, i Ljiljana Bulatović, profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, ekspertkinja za medijsku pismenost. Moderatorka razgovora biće Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“, urednica i voditeljka emisije „Tabu“ na Insajder TV.

Pored pomenutih, tokom razgovora biće reči i o brojnim drugim pitanjima:

Kako razlikovati prave od lažnih vesti? Da li je nezavisno novinarstvo utopija, oksimoron ili neophodni imperativ? Da li su mladi motivisani da se bave istraživačkim novinarstvom i medijskim aktivizmom? Koja je uloga društvenih mreža u informisanju mladih i da li ih vidimo kao prostor slobode ili prostor manipulacije? Koja je uloga medija u podsticanju nacionalističkog diskursa kod mladih? Kakav je kvalitet medijskog sadržaja u Srbiji, kako ga unaprediti i na koji način uključiti mlade u tu promenu?

Diskusija je deo evropskog projekta „Bricks made of Words“, u okviru koga će Nova Iskra ugostiti 27 studenata i studentkinja iz sedam zemalja Evrope, koji će se tokom četvorodnevne studijske posete Beogradu upoznati sa ovdašnjom kulturnom i aktivističkom scenom kroz raznovrsne programe.

Projekat se realizuje sa idejom da mladima, koji su odabrani otvorenim konkursom, omogući da saznaju više o društvima zemalja u koje putuju (Italija, Srbija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Belgija i Kipar), kao i da razviju kritičko mišljenje u vezi sa osetljivim temama koje često stvaraju jaz među zagovornicima i protivnicima EU, kroz učešće u radionicama, interaktivnim obilascima grada i diskusijama.

Projekat „Bricks made of Words“ sufinansiran je programom Evropa za građanke i građane, kroz organizacije u različitim evropskim zemljama: Arci Valdarno, opština Kavrilja, Ofensiva Tinerilor, Nova Iskra, BRAVO BIH, CONEXX-EU, ARCSS, AGENFAP, CUT.

Podrška Evropske komisije u izradi ovog teksta ne predstavlja odobravanje sadržaja, koji odražavaju stavove samo autora, i Komisija ili EACEA se ne mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu dalju upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Predavači

Ljiljana Bulatović

Redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije

Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, doktorirala na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Gostujući predavač na Universidad Technologico de Monterrey (Mexico City, 2009), Fakultetu za menadžment (Novi Sad, Sremski Karlovci, 2006-2014), Novosadskoj novinarskoj školi (2000-2004).

 

Autorka je brojnih radova izloženih na domaćim i međunarodnim konferencijama, publikovanih u domaćim i međunarodnim zbornicima i časopisima. Autorka više knjiga i poglavlja u domaćim i stranim monografskim studijama i tematskim zbornicima. U istraživačkom timu na projektu “Digitalne medijske tehnologije i društveno obrazovne promene” (2010-2017), MPNTR Republike Srbije. Članica programskih i naučnih odbora domaćih i međunarodnih naučnih konferencija, recenzent u domaćim i stranim časopisima, rad na više projekata iz oblasti medija, članica UO JMU RTV Vojvodine (2010-2015), članica UNS i International Federation of Journalists, urednica i novinarka u RTV CG i RTV Vojvodine.

Marija Todorović

Novinarka

Marija Todorović je diplomirana novinarka i višegodišnja urednica rubrike kultura u Oblakoder magazinu. Dugo godina aktivna je u nevladinom sektoru i osnivačica je omladinskog podkasta za aktivizam i kulturu – Pančevox.

Milena Popović

Novinarka i medijska analitičarka

Milena Popović je poslednjih pet godina angažovana kao glavna i odgovorna urednica medija Istinomer (koji je deo nevladine organizacije CRTA) gde se prvenstveno bavi fekčekingom, ali i istraživačkim radom u oblasti medija i medijskih politika. Pre toga, osmogodišnje radno iskustvo sticala radeći kao novinarka u dnevnoj štampi, ali i kao saradnica nekoliko regionalnih portala. Milena je dobitnica novinarske nagrade “Zlatna nika 2015“ za najbolju novinsku reportažu na INTERFERU—u (Internacionalnom festivalu reportaže i medija), kao i nagrade festivala "Miredita, dobar dan" kao jedna od autorki dokumentarnog filma"Albanke su naše sestre". 

Jovana Gligorijević

Novinarka

Jovana Gligorijević je novinarka nedeljnika "Vreme" i urednica i voditeljka TV emisije Tabu na Insajder TV. Ima 20 godina iskustva u novinarstvu, počev od nedeljnika "Vremena" u kom je od svoje 19. godine, preko brojnih medija u Srbiji i regionu za koje je radila kao saradnica i dopisnica. Kao sertifikovana medijska trenerica DW Akademije poslednjih 7 godina radi medijske treninge iz oblasti medijske etike, medijske pismenosti, izveštavanja o osetljivim grupama, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju. Kao trenerica i konsultantkinja radi za DW Akademiju, British Council, MDI, NDI...

 

Dobitnica je nagrade OEBS i Kancelarije poverenika za ravnopravnost za medijski doprinos toleranciji, nagrade Instituta za mentalno zdravlje Vojvodine za izveštavanje o mentalnom zdravlju, godišnje nagrade Kuće ljudskih prava za izveštavanje o osetljivim temama i nagrade "Dejan Anastasijević za istraživačko novinarstvo, za priču o seksualnom nasilju u Istraživačkoj stanici Petnica.

 

Ko-osnivačica je grupe "Novinarke protiv nasilja prema ženama", autorka Smernica za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju i priručnika za medijsku pismenost za nastavnike u izdanju Asocijacije medija.