Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Photon attack!

Poslednju radionicu u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održaće istaknuti nemački umetnik Niklas Roy.

25 Mar

Datum

Petak, 25. mart

Predavač

Niklas Roy

Vreme

19h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

slobodan!

O radionici

Kraj marta označava kraj drugog ciklusa NELT Edukativnog programa, koji je realizovan od aprila 2016. godine, kroz saradnju Nove Iskre, G12 Hub i kompanije NELT. Specijalni gost programa ovim povodom je istaknuti berlinski medijski umetnik Niklas Roy, koji je za učesnike pripremio četvorodnevnu radionicu iz domena dizajna interakcije, a čiji će rezultati biti predstavljeni u okviru završnog događaja i izložbe.

Photon Attack! je radionica koja će učesnicima programa pružiti priliku da direktno sarađuju sa jednim od najznačajnijih evropskih autora u domenu “medijske” ili “novomedijske” umetnosti. Radionica je fokusirana na rad sa RGB LED svetlom, koje je tokom proteklih nekoliko godina postalo nezaobilazni vizuelni fenomen. LED sijalice su svida, i osvetljavaju sve. Kroz ovu radionicu, namera je da se iskoriste prednosti i raznolike karakteristike LED traka, kroz upoznavanje njihovih mogućnosti ali i hakovanje i modifikacije koje mogu biti upotrebljene na kreativna način. U najkraćem – radionica i izložba koja će biti predstavljena kao finale NEP ciklusa 2016/17 istražuju LED svetlo kao materijal za umetničku kreaciju.

Rezultati četvorodnevne radionice Photon Attack! biće predstavljeni u okviru završnog događaja ovog ciklusa NELT Edukativnog programa, u galeriji Kolektiv u subotu 25. marta u 19 h.

Rezultati radionice će biti predstavljeni u sklopu završnog događaja ovogodišnjeg NEP ciklusa koji je zakazan za subotu, 25. mart u 19 h u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53). Ovom prilikom biće predstavljena i publikacija o drugom ciklusu NEP, kao i kratki film koji dokumetnuje celogodišnji proces tokom koga je održano osam radionica, sedam javnih predavanja i niz studijskih poseta i mentorskih sesija.

Tokom gostovanja u Beogradu, Nikas Roy će održati i javno predavanje u Novoj Iskri, u četvrtak 23. marta sa početkom u 18 h.

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.

Predavač

Niklas Roy

Multimedijalni umetnik

Koristi umetnost kako bi istraživao tehnologiju. Njegova istraživanja rezultiraju mehaničkim skulpturama, električnim mašinama, interaktivnim performansima i elektronskim spravama. Pre nego što se koncentrisao na umetničku karijeru, radio je kao režiser, 3D animator i supervizor za vizuelne efekte za nekoliko međunarodnih filmskih produkcija. Među njegovim poznatijim projektima su Pongmechanik (elektromehanička rekonstrukcija igre Pong), My Little Piece of Privacy (robotoička zavesa), Electronic Instant Camera (koja štampa slike na fiskalnom termo papiru), ili Perpetual Energy Wasting Machine.

 

Niklas Roy je primio niz priznanja za svoj rad, dok su njegovi projekti predstavljeni na brojnim izložbama i festivalima, među kojima su Nam June Paik Art Center (Jongin-si), ZKM (Karlsrue), Japan Media Arts Festival (Tokio), Kikk (Namur), La Gaite Lyrique (Pariz), Experimenta (Melburn), Ars Electronica (Linc), Elektra (Montreal), Microwave (Hongkong), Transmediale (Berlin), Siggraph (San Antonio/Anaheim), Todays Art (Hag), Prototype (Sao Paulo) i brojni drugi.