Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Reconnecting Producers & Consumers: The Case of Fashion

Predavanje će se baviti kompleksnošću mode kroz prizmu socijalnih, ekoloških i komercijalnih aspekata.

23 Oct

Datum

Petak, 23. oktobar

Predavač

Sarah Ditty

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Tokom meseca oktobra Nova Iskra je predstavila seriju javnih predavanja u okviru Bricolage Lab Experimental Design kampa. Poslednje u nizu predavanje predstaviće Sarah Ditty, urednica magazina SOURCE Intelligence iz Londona, koja će promatrati održivost u sektoru mode kao ključnu temu sa ciljem da se budućnost mode sagleda iz drugih vizura kako bi se predstavili načini redefinisanja ovog sektora.

 

Suočavajući se sa činjenicom da je moda poslata jedna od najglobalizovanija industrija u svetu Sara će nam kroz svoje aktivističko iskustvo približiti alternativne načine i modele proizvodnje, ali i potrošnje modnih proizvoda.

Značaj modnog sektora za ekonomski sistem na globalnom nivou je u stalnom porastu što je i jedan od razloga za povećanu konzumaciju modnih proizvoda čime se zloupotrebljava zaštita životne sredine.

Bricolage Lab je zamišljen kao pokretna učionica, koja se odigravao u Beogradu od 28. septembra do 23. oktobra. Učionice su se uglavnom održavale na području Savamale, uključujući prostore Nove Iskre, KM8, Makerspace-a, Španske kuće i Kulturforuma na Dorćolu. Ovaj concept je takođe podrazumevao situacioni, kontekstualni terenski rad i radionice u urbanom društvenom okruženju.

 

Ovo predavanje je realizovano u saradnji sa kompanijom NIS, kroz program “Zajednici zajedno”.

Predavač

Sarah Ditty SOURCE Intelligence magazine

Sarah Ditty

Pisac

Urednica magazine SOURCE Intelligence koji objavljuje Etnički modni forum iz Londona. Kroz svoj rad fokusirana je na istraživanje modnog sektora sagledavajući socijalne, ekološke i komercijalne aspekte. Kao pisac i govornik se bavi pitanjima održive mode i njeni članci na tu temu se mogu pogledati i pročitati na BBC, CNN, The Guardian, Time Out i indijsko izdanje Vogue, dok su joj publikacije objavljivane u okviru Londonskog koledža za modu i okviru projekta o gradu Seoulu. Takođe je član tima za pisanje i rad na akcionom planu za održivost u modi pri Vladi Velike Britanije. Aktivna je okviru grupe stejkholdera koji zagovaraju odgovornost za lance snadbevanja u tekstilnom sektoru i član je odbora na jednoj od glavnih pozicija za rad na strategiji u okviru internacionalnog pokreta Fashion Revolution.